“Sud BiH je sud nepravde”: Ogorčenje zbog presude Srećku Aćimoviću

U zvorničkom naselju Roćević održan je danas protesni skup povodom drugostepene presude Suda BiH kojom je bivši komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Srećko Aćimović osuđen na sedam godina zatvora.

Na protestnom skupu bilo je prisutno više stotina građana, koji su nosili transparente: “Sud BiH je sud nepravde”, “Ne priznajemo odluke suda”, “Pravda je umrla”, “Nismo svi zločinci”, “Ko je sljedeći”, kao i druge poruke.

Predsjednik Skupštine Udruženja građana “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić rekao je da je ovaj opšti narodni protest organizovan zbog nepravedne presude Suda BiH prema saborcu i bivšem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Srećku Aćimoviću.

“Želimo zaustaviti nepravdu”, rekao je Vukotić, obraćajući se okupljenim građanima, i dodao da ga posebno raduje što su u Zvorniku stali svi u odbranu Aćimovića, njegovi saborci, veterani i borci, ratni vojni invalidi, udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata, starješine i građani.

Vukotić je poručio komšijama muslimanima-Bošnjacima da “ništa neće dobiti aplauzima i podrškom izrečenim presudama zbog kojih će u kazamatima godine provesti komšije Srbi”.

“Stranci i Zapad su to uveli kao pravilo sa pričom koja je u osnivi laž kako će da jača povjerenje i kako će nastati praštanje, a uvjeravamo se, nažalost, u suprotno, da mržnja i nepovjerenje samo jačaju”, rekao je Vukotić.

Bivši zamjenik komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Stevo Savić rekao je da je razočaran radom pravosudnih institucija BiH i svim onim što se dešava u poslijeratnom periodu.

“Svi smo se borili u ratu za očuvanje svog prostora, ognjišta, nejači, borili se za Republiku Srpsku, za bolje sutra, za prosperitetno društvo, nažalost nakon ovakvih presuda Suda BiH apsolutno se gubi povjerenje u institucije ove zemlje, a raste ogorčenje i nepravda”, rekao je Savić.

Savić smatra da je Aćimović kroz sudski proces, koji je trajao više od šest godina, uspio dokazati da nije kriv, da nije učestvovao u svemu što mu se stavlja na teret, ali da je i pored toga osuđen na zatvorsku kaznu.

Nakon jednočasovnog mirnog protesta sa koga su poslate poruke o nepravednom i selektivnom dijeljenju pravde Suda BiH, građani su se mirno razišli.

Protestni skup organizovale su organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Apelaciono vijeće Suda BiH sredinom avgusta pravosnažno je osudilo bivšeg komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske Srećka Aćimovića na sedam godina zatvora.

Ostavite komentar: