Studentima nagrade za najbolji scenario

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je najbolja tri rada pristigla na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Na osnovu prezentacije studentskih filmskih projekata, koja je održana ranije ovog mjeseca u Banjaluci, žiri u sastavu: režiser i scenarista Slobodan Simojlović, profesor na AUBL Draško Gajić, scenarista i režiser Ilija Gajica i profesor na AUBL Marko Šipka, dodijelio je tri nagrade.

Prvu nagradu od 5.000 KM dodijelio je za filmski projekat pod nazivom „Kuća ima rogove“, koji potpisuju reditelj Stefan Tomić i producentica Monika Milanović, drugu nagradu u vrijednosti 4.000 projektu „Plave oči tuga nebeska“, reditelja Boška Krljaša i producenta Andreja Zoraja, a treću nagradu od 3.000 KM projektu „Tri“, rediteljke Karmen Obrdalj i producentice Marijane Gudelj.

Stefan Tomić i Monika Milanović studenti su na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a kako kažu, početnu verziju svog prvonagrađenog scenarija pripremili su u februaru.

– Priča je porodična drama sa elementima nadrealnog. Radi se o tročlanoj porodici koja misteriozno ne može da spava. Takva situacija ih tjera da više vremena provode jedni sa drugima, te će početi ispoljavati potisnute emocije, tajne i probleme – rekli su oni.

Za njih ova nagrada je od izuzetnog značaja. Kako kažu, novac će im pomoći da film bude profesionalnije i kvalitetnije urađen.

– Prvo mjesto ovakvog tipa konkursa će svakako doprinijeti afirmaciji i važna je referenca za naš budući rad. Drago nam je i zahvalni smo što je žiri prepoznao potencijal ovog filma, a savjeti i pozitivni komentari stručnih stvaralaca su zasigurno vjetar u leđa – poručili su.

Nagradu će iskoristiti kako bi nabavili opremu koja im je neophodna za razvoj filma.
– Ovakav tip konkursa je prvi put sproveden ove godine, a prema riječima organizatora planira se da pređe u tradiciju, a mi se nadamo i da hoće, jer predstavlja i najvažniji način finansiranja naših projekata. Naravno, podrška i pomoć se ne ogleda samo u novčanom smislu. Od izuzetnog nam je značaja i dobiti mogućnost da ispričamo svoje priče i priče našeg društva, te da se spozna njihova važnost. U tom smislu mediji su važni kao vid promocije onoga šta stvaramo. Istina je da na mladima svijet ostaje, a filmska umjetnost je najbolji način da se to i prikaže – dodaju.
Drugu nagradu za film „Plave oči tuga nebeska“ odnijeli su Boško Krljaš i Andrej Zoraja. Film je slojevit i govori o zemlji u gruntovnom i metaforičkom smislu.

U filmu se postavlja pitanje odlaska ili opstanka, što se njegovim autorima čini kao najaktuelnije pitanje danas. Ideja filma je i najemotivniji odnos u porodici, između oca i kćerke, te pitanje žrtve za bližnjeg svoga.

– Drago nam je da je naša priča prepoznata. Ovakva nagrada znači da nismo sami i da idu bolja vremena, ako mi budemo bolji. Lično ja se ne zanosim nagradom, napisao sam scenario po svojoj slobodi i savjesti, komisija je tako odlučila, sad mene i ekipu čeka više posla nego ranije – rekao je Boško.

Kako objašnjava, sve one koji su radili sa njim na filmu naziva svojim saborcima.

– Bez međusobne podrške i kolektivne strasti prema onome što radimo, nema ništa. Ta vrsta podrške je najbitnija, rekao bih ključna. Nagradu ću iskoristiti da svojim saborcima omogućim da se oslobode u prostoru i iskoriste maksimalno svoju kreativnost. Vjerujem im i oni vjeruju meni – objasnio je on.

Film “Tri” Karmen Obrdalj i Marijane Gudelj, prati ljubavnu vezu u koju ulazi treća osoba. Kroz film se otkriva razilaženje mišljenja između ljubavnog para.

Spajanjem tradicije i modernog svijeta, vidimo ženu okrenutu prije svega porodici, ali i ženu koja ima svoje snove i želje.

– Nagrade utiču mnogo i na samopuzdanje i daju nam vjetar u leđa da napravimo što kvalitetniji, bolji i emotivniji film, što nosi i veliku odgovornost sa sobom – rekle su studentkinje, autorke filma.

Kako kažu, pomoć im je najpotrebnija kada je u pitanju tehnika i postprodukcija filma, a za to će i iskoristiti ovu nagradu.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: