Studenti najavljuju protest: Odblokirajte process reakreditacije!

14.04.2019. | 19:13

Ako se ne odblokira proces reakreditacije univerziteta iz Republike Srpske ne isključujemo mogućnost protesta, najavljuju danas predstavnici banjalučkih studenata.

Iduće sedmice sastaće se sa kolegama iz Istočnog Sarajeva i dogovoriti detalje. Odbijanje Envera Halilovića da upiše javne univerzitete iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva u registar visokoškolskih ustanova BiH donijelo je probleme.
“Samim tim što su obustavljeni Erasmus plus programi, te mobilnost studenata i studentska razmjena. Treba da se očekuje da će i studenti izaći na ulice i da ćemo praviti neke proteste ako se ovo ovako nastavi”, kaže Nemanja Babić, student.

Studenti podsjećaju i da su Univerziteti iz Republike Srpske dobili najviše ocjene stručnih komisija pa ne vide nijedan razlog da se ne upišu u državni registar. Ranije je ministar Srđan Rajčević, u pismu Evropskoj komisiji, istakao da odbijanje upisa javnih univerziteta iz Srpske u registar nije stav Agencije već njenog direktora Envera Halilovića, mimo statuta. Krivičnu prijavu Halilović danas nije htio da komentariše. Javio se na telefon ali samo da bi rekao sledeće: “Nema smisla nedjeljom zvati, to je stvarno bezobzirno do besvjesti”.

Šta je bezobzirno u ovoj priči i šta ima smisla, Halilović bi trebalo da odgovori nadležnima u Tužilaštvu BiH koji će se baviti krivičnom prijavom koju su, u petak, protiv njega podnijeli direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i rektori univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

“Tako da je to jedna vrsta samovolje direktora agencije na bh. nivou. Mene lično to nije iznenadilo, s obzirom na to da sam se upoznao sa njegovim stavovima na rektorskim konferecijama tako da je to bilo nužno da povučemo te poteze”, rekao je Stevo Pašalić, rector Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Halilovića u krivičnoj prijavi terete za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i krivotvorenje isprave i da je odbijanjem upisa dva univerziteta iz Republike Srpske u registar prekršio Statut Agencije i Zakon o visokom obrazovanju u BiH. Iz Vlade RS su ranije najavili da će zamjenik direktora i članovi Upravnog odbora Agencije iz srpskog naroda do daljeg zamrznuti rad, a pokrenuće i proceduru za smjenu direktora Agencije na nivou BiH. Tražiće i povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

 

Izvor:(ATV)