Štrbac protiv slavlja u Okučanima: Hrvati nemaju šta slaviti, ubistva i progon su za žaljenje

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac poručio je da najviši hrvatski zvaničnici i građani koji su se okupili u Okučanima da proslave godišnjicu akcije “Bljesak” nemaju šta slaviti jer ubistvo tolikog broja srpskih civila i njihov progon mogu biti samo za žaljenje.

On je naveo da u ovom gradiću u Zapadnoj Slavoniji niko i ne pominje Srbe i da Hrvati “samo slave”.

“Reći će neko da je u redu da se obilježavaju i takve godišnjice, ali ne bi trebalo da se slave kao što to oni rade za `Oluju` i `Bljesak`. Obilježiti da, ali ne i slaviti. Jer se zaista nema šta slaviti ako ubiješ toliko civila, djece, staraca i protjeraš i prostori ostanu pusti. To je više za žaljenje nego za slavlje”, rekao je Štrbac koji je u Beogradu prisustvovao parastosu Srbima ubijenim na današnji dan prije 27 godina u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Bljesak” na Zapadnu Slavoniju.

On je rekao da je zastrašujuće da za zločine počinjene u “Bljesku” niko do sada nije procesuiran iako se praktično zna sve o počiniocima.

“U petak smo dobili najnoviji izvještaj našeg Tužilaštva za ratne zločine u kome nas obavještavaju da su 2012. godine sve dokumenta i dokaze o stradanju Srba u Medaru i Paklenicama ustupili Hrvatima i oni ih redovno obavještavaju da se još vodi postupak u takozvanoj pretkrivičnoj fazi protiv nepoznatih počinilaca, što je zastrašujuće nakon toliko godina”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH prošle godine u avgustu pokušalo da predmet koji je oformljen još 2007. i 2008. godine protiv 14 komandanata iz akcije “Bljesak” ustupi Hrvatima, ali da su oni odbili zamolnicu uz obrazloženje da nema nikakvih osnova i dokaza da bi vodili postupak protiv svojih komandanata.

“Tako je taj predmet i dalje u Sarajevu iako su poznati ti komandanti. Nema nikakve tajne ni ko je komandovao ni ko je učestvovao, ali ni u BiH nisu odmakli dalje od te predkrivične faze tako da je moj utisak da niko ne obraća pažnju kao da su srpske žrtve drugog reda”, rekao je Štrbac.

On je naveo da je, s druge strane, osuđen bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Martić na 35 godina jer je u toku “Bljeska” naredio da se granatira Zagreb kako bi ih upozorio da odustanu od zločina nad Srbima u zapadnoj Slavoniji.

“To jeste ratni zločin. Tamo /u Zagrebu/ je stradalo šest-sedam ljudi, a ovdje je stradalo mnogo više, njih 283 i niko nije procesuiran. Prije dvije godine Županijski sud u Zagrebu je osudio /Milana/Čeleketića na 20, a Martića još na sedam godina. Tako da ima još istraga protiv Srba iz iste te akcije”, rekao je Štrbac.

On je skrenuo pažnju srpskim medijima da precizno prenose brojeve kada je riječ o stradanju u akciji “Bljesak”, jer, kako je rekao, postoje brojni propusti.

“Ubijenih i nestalih je ukupno 283. Među njima je 58 žena i osmoro djece do 14 godina”, precizirao je Štrbac.

On je naveo da je do sada riješeno 165 slučajeva, a ostali nisu.

“Mi imamo posmrtne ostatke još 32 lica koja nisu identifikovana, a ekshumirana su. I kada bi ih identifikovali fale nam posmrtni ostaci još 85 lica. Ne znamo gdje su lokacije. Mora se tragati za lokacijama”, rekao je Štrbac.

U Okučanima je danas u prisustvu najviših državnih zvaničnika obilježeno 27 godina od hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak”.

Predsjednik Hrvatske Zorana Milanović poručio je tom prilikom “da je to velika pobjeda Hrvatske vojske” i jedna u nizu onih koje su uslijedile nakon “pokušaja atentata i razaranja Vukovara krajem 1991. godine”.

Ostavite komentar: