Stariji u kućama, mladi u kafićima: Bez posebne euforije za novogodišnji doček

12.01.2024. | 16:17

Najveći broj srpskog stanovništva u opštinama Bratunac i Srebrenica će pravoslavnu Novu godinu dočekati u kućnom ambijentu, a organizovanog dočeka na trgovima neće biti, kao ni prethodnih godina.

Stariji će slaviti u kućama u krugu porodice, komšija i prijatelja. Dio mladih će sa društvom čekati pravoslavnu Novu godinu u kućama i vikendicama pored Drine.

Ipak, najveći broj mladih iz ova dva mjesta novogodišnju noć planira da provede u brojnim bratunačkim kafićima u kojima se organizuje doček.

U opštini Srebrenica Srni je rečeno da zbog recesije neće organizovati doček pravoslavne Nove godine, dok načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović kaže da u ovom mjestu ne postoji tradicija organizovanja novogodišnjeg dočeka na otvorenom, pa su tako odlučili i ove godine.

Bratunački kafići će biti puni, dok nema najave novogodišnjeg dočeka u svečanim salonima i restoranima u ovom mjestu.

Za razliku od Bratunca, gdje se ugostitelji pripremaju za novogodišnje slavlje, u susjednoj Srebrenici ništa se ne priprema u nekoliko ugostiteljskih objekata, od kojih će neki već od 19 časova biti zatvoreni, kao i svakim danom.

U tri ugostiteljska objekta, odnosno kafića, biće produženo radno vrijeme, ali bez ikakvog programa i radiće uobičajeno kao i svake večeri, ukoliko budu imali gostiju, jer subotom mladi iz Srebrenice izlaze u Bratunac i srebrenički kafići su uglavnom, skoro prazni.

Posebnih dekoracija za pravoslavnu Novu godinu nije bilo u ovim mjestima i ukrašena su dekorom postavljenim pred međunarodnu Novu godinu.