Stan za 800 KM po kvadratu: Ova opština misli na mlade bračne parove

Odbornici Skupštine opštine Srbac, na martovskom zasjedanju, usvojili su prijedlog Odluke o dugoročnom zaduženju Opštine Srbac putem emisije obveznica u iznosu od 1,2 miliona maraka.

– Iz tih sredstava finansiraće se izgradnja stambenog objekta sa 20 stanova, površine od 60 do 70 kvadratnih metara, isključivo za mlade bračne parove koji će stambeni prostor plaćati po stimulativnoj cijeni, sve u cilju poboljšanja demografske slike koja je u ovoj lokalnoj zajednici godinama negativna – rekao je zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić.

Odbornici su upoznati da će kamatna stopa po osnovu ovog zaduženja iznositi četiri odsto, rok otplate je 12 godina, tokom četvorogodišnjeg “grejs” perioda plaćaće se samo kamata, a nakon toga kamata i glavnica u jednakim kvartalnim anuitetima.

– U Opštini Srbac cijena kvadratnog metra stana u novogradnji kreće se i do 1.400 KM, a po našoj procjeni cijena za mlade bračne parove ne bi trebalo da pređe 800 KM što je najdirektnija podrška opštinske uprave za ostanak mladih kadrova u zavičaju. Očekuje se da tu sviju porodična gnijezda i podižu stopu rađanja, a stanovi su predviđeni za četvoročlane porodice – rekao je načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Srpca Marko Miholjčić i dodao da će se ubrzo raditi kriterijumi za otkup tih stanova jer se očekuje veliko interesovanje mladih Srpčana, navode “Novosti“.

 

 

Ostavite komentar: