Stan na dan izlazi iz ilegale

Da su apeli nadležnih za registraciju smještaja koje iznajmljuju fizička lica i izlazak iz ilegale urodili plodom pokazuju podaci da su u posljednja tri mjeseca svoje poslovanje legalizovala 53 vlasnika stana na dan iz pet lokalnih zajednica.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) u tom periodu najviše stanova na dan registrovano je na području Banjaluke i to 27, zatim u Trebinju 12, Tesliću šest, te po četiri u Višegradu i Prijedoru.

– Na području Srpske ukupno je registrovano 420 fizičkih lica koja izdaju stan na dan, a najviše ih je u Banjaluci, Trebinju, Višegradu, Palama i Bijeljini – naveli su u APIF-u.

Da bi povećali broj legalizovanih stanova za iznajmljivanje turistima, a samim tim i prihode od boravišne takse, Turistička organizacija Banjaluka (TOBL) u saradnji sa Gradskom upravom organizovala je kampanju koja je dala veoma dobre rezultate.

– Prije kampanje koja je trajala manje od mjesec kod nas je bilo registrovano oko 30 stanova na dan, a sada imamo 80 registrovanih stambenih jedinica – rekli su u TOBL-u i dodali da one koji se registruju kod njih besplatno promovišu i preporučuju turistima.

Istakli su da do kraja godine očekuju još veći broj legalizovanih stambenih jedinica, jer im svakodnevno stižu zahtjevi.

– To će znatno uvećati broj kreveta za iznajmljivanje, kojih za sada nema dovoljno. Grad raspolaže sa oko 1.900 kreveta – kazali su u TOBL-u.

Direktorica Turističke organizacije u Višegradu Olivera Todorović ističe da je intenzivnija registracija stanova na dan u ovoj opštini započela lani, te da je broj registrovanih realan.

– Postoji i manji dio stanova u sivoj zoni, ali vjerujemo da će zahvaljujući inspekcijskim organima i oni uskoro ući u legalne tokove – rekla je Todorovićeva i dodala da Višegradu nedostaje hotelskog smještaja visoke kategorije, sa četiri ili pet zvjezdica.

Iz Poreske uprave RS istakli su da oni koji izdaju stan na dan imaju obavezu da plate porez od deset odsto na ostvareni dohodak.

– Takođe, Zakonom o boravišnoj taksi RS propisano je da ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet u zavisnosti od stepena razvijenosti lokalne zajednice u kojoj se nalazi. Paušalni iznos boravišne takse za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja kreće se u rasponu od 15 do 30 KM za svaki krevet na godišnjem nivou – rekli su u Poreskoj upravi RS i dodali da neprijavljivanje tog dohotka predstavlja prekršaj za koji su propisane kazne od 500 do 1.500 KM.

Lokalne zajednice sa najvećim brojem registrovanih stanova na dan

  • Banjaluka 174
  • Trebinje 67
  • Višegrad 40
  • Pale 28
  • Bijeljina 21

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: