Srpska najprivlačnija Turcima: Strani turisti ostvarili veliki broj noćenja

31.08.2023. | 12:48

Strani turisti u Republici Srpskoj ostvarili su 55 odsto više dolazaka i noćenja za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, a prednjače turisti iz Turske kojih je bilo za 200 odsto više, rečeno je u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Saradnik TORS-a za odnose sa javnošću Sanela Šimun navela je da su strani turisti ostvarili 159.545 dolazaka i 377.478 noćenja, prije svega, gosti iz zemalja okruženja, ali i iz Turske, Njemačke, Austrije, Grčke.

“Kada je riječ o domaćim turistima, ostvarili su 114.785 dolazaka i 270.047 noćenja. Ukupno, Republiku Srpsku je od januara do jula ove godine posjetilo 274.330 turista, koji su ostvarili 647.525 noćenja i to je za 15 odsto više dolazaka, odnosno za 13 odsto više noćenja nego u istom periodu lani”, rekla je Šimunova.

Prema njenim riječima, gosti su se zadržavali u prosjeku 2,4 dana, a najveći broj noćenja turisti su ostvarili u mjestima koja posjeduju atraktivne faktore – klimatske, kulturno-istorijske, riječna i jezerska mjesta, te u banjskim i planinskim mjestima.

Šimunova je dodala da je za sedam mjeseci ove godine uplaćeno 1,2 miliona KM boravišne takse, što je za 20,19 odsto više u odnosu za isti period prethodne godine.

Ona je navela da je ove sezone aktuelan rafting na Tari, Vrbasu i Uni, mnogobrojne manifestacije, zatim obilazak via ferate “Sokolov put” na Romaniji, ali i nacionalni parkovi, banjska i planinska mjesta i vjerski turizam.

“Mnogi hoteli nemaju kongresne sale, a taj vid turizma je isplativ i sve popularniji. Riječ je o velikim grupama ljudi koji, osim što učestvuju na seminarima i kongresima, uživaju i u drugim sadržajima, od gastro ponude do smještaja. Da bismo ih privukli moramo imati i hotele sa pet zvjezdica sa svim pratećim sadržajima, spa centrima, bazenima, jer često traže hotele sa jasno propisanim kriterijumima”, istakla je Šimunova.

Ona je dodala da nedostaje i smještaja nižih kategorija za veći broj ljudi, odnosno velike ture.