Srbac – Sedam radnika vrtića zaraženo koronavirusom

18.06.2020. | 20:13

Nakon više od mjesec dana bez registrovanih slučajeva, danas je evidentirano sedam novooboljelih od virusa korona u Srpcu a radi se o zaposlenicima Dječijeg vrtića „Naša radost“ koji je od danas zatvoren do daljeg.

Oboljeli radnici vrtića upućeni su iz predostrožnosti u objekat stare pulmologije UKC RS u Banjaluci gdje će naredne dvije sedmice provesti u izolaciji a trenutno se radi na evidentiranju njihovih bliskih kontakata koji će biti smješteni u kućnu izolaciju.

Iz tog razloga, danas je zasjedao Štab za vanredne situacije opštine Srbac, pod predsjedavanjem načelnika opštine i komandanta štaba Mlađana Dragosavljevića, na kojem je razmatrana novonastala epidemiološka situacija.

Direktor Doma zdravlja Mirko Stojić rekao je da su već 43 lica koja su bila u bliskom kontaktu sa oboljelima stavljena u kućnu izolaciju i dodao da će narednih dana biti vršeno testiranje i drugih lica sa kojima su ostvareni kontakti.

„Mališani vrtića su upućeni kućama i za sada ne pokazuju nikakve simptome bolesti, a ukoliko neko od njih bude imao respiratorne tegobe biće odmah testiran. Do saznanja o novooboljelim radnicima smo i došli tako što je nekoliko njih pokazalo simptome ove bolesti i uredno se prijavilo za pregled zdravstvenim ustanovama. Neki od njih su bili bez simptoma a neki su imali blaže simptome poput grlobolje i kašlja. Još uvijek nemamo podataka ko je nulti pacijent, odnosno kako je došlo do izbijanja zaraze“, rekao je Stojić.

Nakon ponovnog otvaranja u maju, u vrtiću je boravilo oko 80 mališana.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je evidentno došlo do opuštanja građana koji se sve manje pridržavaju zaštitnih mjera, što po njegovim riječima nije dobro, jer su preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije da se i dalje nose maske u zatvorenim prostorima i da se građani moraju pridržavati obaveznog rastojanja od dva metra, uz poštovanje mjera lične higijene i dezinfekcije prostora.

„Zbog toga će već danas inspekcijske službe i komunalna policija, uz asistenciju pripadnika Policijske stanice, krenuti sa kontrolom poštovanja zaštitnih mjera u svim trgovinskim, ugostiteljskim, privrednim i drugim objektima. Neophodno je da radnici na prvom mjestu nose maske i time daju primjer i drugim građanima koji se takođe moraju pridržavati zaštitnih mjera“, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je sugerisao poslodavcima da u skladu sa mogućnostima izađu u susret roditeljima djece koja pohađaju vrtić i oslobode ih do daljeg radnih dužnosti kako bi ostali kod kuće sa svojim mališanima, jer se savjetuje vaspitanicima vrtića da ne napuštaju svoje domove.

„Već danas ćemo izvršiti kompletnu dezinfekciju svih prostorija vrtića a u naredna dva dana će radnici Doma zdravlja i Teritorijalne vatrogasne jedinice dezinfikovati i druga javna preduzeća i ustanove, kao i ulice, trgove i druge javne površine“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Na sjednici štaba se moglo čuti da se i dalje vrše serološka testiranja u Domu zdravlja u Srpcu kojim se utvrđuje da li je već neko preležao korona virus i da li je stekao imunitet na ovu bolest.

Od izbijanja pandemije virusa korona, na području srbačke opštine ukupno je registrovano 19 slučajeva, od čega se 10 potpuno oporavilo od ove bolesti a dvoje lica kod kojih je registrovan korona virus preminulo je zbog komplikacija uzrokovanih drugim hroničnim oboljenjima.

 

Izvor:(srbac-rs.com)