Spuštene ruže u rijeku Bosnu: Znak sjećanja na 11 žrtava majskih poplava

Sa gradskog mosta u Doboju danas je spušteno 11 ruža u rijeku Bosnu kao znak sjećanja na 11 žrtava stradalih prije devet godina u majskim poplavama kada je ovaj grad potpuno potopljen.

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula.

Ruže su u rijeku Bosnu spustile delegacije Skupštine i Gradske uprave Doboj.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da se projektno uređenje korita rijeke Bosne i njenih pritoka ne može uraditi izolovano, već da se moraju uključiti i pripadajuće lokalne zajednice, što podrazumijeva entitetske nivoe i zajedničke institucije.

Kada su u pitanju aktivnosti iz lokalne nadležnosti, Kovačević je istakao da se sprovode redovne vježbe nadležnih jedinica, provjere opremljenosti i njihove spremnosti.

Isto tako, “Vode Srpske” izabrale su izvođača radova koji je već pristupio radovima na kompletnom uređenju potoka Liješanj.

Prema ranijim podacima iz Gradske uprave, tokom majskih poplava 2014. godine u Doboju je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM.

Vodena stihija oštetila je 2.890 stambenih jedinica i 950 privrednih subjekata.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine kada je bio 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je u decembru prošle godine optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Obrena Petrovića i nekadašnjeg šefa Odsjeka civilne zaštite Milka Vidakovića zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

Tužilaštvo tereti Petrovića i Vidakovića da su svjesno kršili odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Ostavite komentar: