Spremne i kazne za neodgovorne: “Građani da prijave ako primijete ambroziju”

Poljoprivredni inspektori gradskog Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije u Trebinju vrše svakodnevne kontrole privatnih i javnih parcela, i za sada na njima nisu evidentirali postojanje alergene biljke ambrozije niti je bilo sankcionisanja lica.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne-policije Đorđe Miljanović rekao je Srni da su predviđene novčane kazne za fizička lica 200 KM, a za pravna lica 1.000 KM, ukoliko se utvrdi da neko na svom poljoprivrednom zemljištu ima ambroziju.

Miljanović je napomenuo da gradski inspektori u saradnji sa republičkim vrše pojačanu kontrolu zemljišta u Trebinju, budući da je ambrozija aktivna u avgustu i septembru, dodavši da se ova alergena biljka najčešće može vidjeti na zapuštenim poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i zasadima.

“Pozivam građane da ako primijete negdje ambroziju na području Trebinja, da to prijave nadležnom poljoprivrednom inspektoru”, rekao je Miljanović.

On je dodao da, ukoliko se ambrozija otkrije na nekoj parceli, nalaže se uklanjanje i po potrebi se sankcionišu lica. Ambrozija je rod invazivnih korova i jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu.

Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade.

Ostavite komentar: