Sprečavanje bjesnila: Najbolja preventiva vakcinisanje i čipovanje pasa

Na području Semberije pojačane su mjere na sprečavanju pojave i širenja bjesnila, nakon što je dijagnostifikovan jedan slučaj sa područja opštine Srebrenica. Stručnjaci upozoravaju da je najbolja preventiva vakcinisanje i čipovanje životinja.

Bjesnilo je globalni zdravstveni problem. Od ove opake bolesti, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje oboli i umre više od 50.000 ljudi.

Liječenje jedne od najstarijih bolesti, za koju se zna više od 4.000 godina, nemoguće je, a ishod fatalan, upozorava doktor veterinarskih nauka Srđan Pantić.

-Bjesnilo se u tihoj formi teško prepoznaje. U onoj furioznoj formi, gdje imamo sve simptome bjesnila, primjetno je da pas grize neobične predmete, pojačana je salivacija, tu su i strah od vode, strah od svjetla. Svi ti simptomi ukazuju na bjesnilo. Definitivna dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka moždanog tkiva i nošenjem u referentnu laboratoriju – pojašnjava dr Pantić.

Najčešće se ljudi zaraze ujedom psa, a vrlo rijetko od drugih životinja koje takođe mogu da obole.

Najbolja preventiva je vakcinisanje i čipovanje pasa. Od 750 popisanih pasa lutalica prošle godine čipovano je samo 40, podaci su jedne od bijeljinskih veterinarskih stanica.

Cijena nije izgovor

Blagoje Popović iz Veterinarske stanice „Franko Džep“ kaže da je, nažalost, dosta onih koji izbjegavaju ovu obavezu.
-Neprihvatljivo je objašnjenje da su vakcinacija i čipovanje, koji koštaju oko četrdesetak maraka, preskupi. Mi stalno apelujemo na građane da to urade, jer je to najbolja preventiva – kaže Popović.

U podizanju svijesti o važnosti edukacije i načinima sprečavanja i zaštite od bjesnila važnu ulogu imaju i lovci i lovočuvari.

To je i jedan od zadataka Lovačkog saveza RS, koji okuplja 25.000 članova.

I iz Veterinarske inspekcije Grada Bijeljina upozorili su vlasnike pasa da su, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu Republike Srpske, obavezni da vakcinišu pse protiv bjesnila. Oni koji se toga ne budu pridržavali biće kažnjavani od 500 do 1.500 KM, a u slučaju bjesnila životinje, predviđena je i krivična odgovornost za vlasnika psa.

Lovačka dozvola tek poslije vakcinacije

Sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić kaže da većina lovaca brine o svojim psima, ali da dodatan oprez nije na odmet.

-Ni jedan lovac ni za jednu lovnu sezonu više neće moći dobiti lovni karton, dok ne donese dokaz o vakcinaciji svog psa od bjesnila. Takođe, to se odnosi i na druge bolesti – naglašava Lazić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: