Specijalci u Bosanskoj Otoci blokirali voz i spriječili migrantima put prema Bihaću

Pripadnici Jedinice za podršku MInistarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dočekali su u mjestu Bosanska Otoka kod Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći, Talgo voz sa grupom od 130 migranata koja je u poslijepodnevnim satima krenula iz Sarajeva prema Bihaću.

Specijalci su u ovom naselju nakon što je voz stao na stanici blokirali Talgo voz i migrantima nisu dozvolili da nastave dalju vožnju do Bihaća.

“Zaustavljanje migranata u Otoci tek je prvi korak u akciji koja će trajati cijelu noć. Policajci su naprosto “živi štit” da migranti ne prođu dalje na područje Unsko-sanskog kantona obzirom da je na nivou Kantona donesena odluka o maksimalnom broju kapaciteta za migrante u USK,a taj broj je odavno premašen”, kazao je za Klix.ba dobro upućen policijski izvor.

“Presretanje” voza na granici USK nakon što iz Blatne, posljednjeg naselja u entitetu Republika Srpska, došao u Bosansku Otoku, veliku mjesnu zajednicu Bosanske Krupe, uobičajena je višemjesečna aktivnost krajiških specijalaca.

Noć će biti neizvjesna, kako  je rekao  izvor Klix.ba portala. Migranti će pokušavati pod okriljem noći, pješke, angažirajući motorna vozila i na druge načine da prođu policijske patrole.

Njihov cilj je samo jedan – da se preko pograničnog područja BIhaća na bilo koji način dokopaju područja Hrvatske odnosno Evropske unije.

Kako smo već prenijeli, Talgo voz je oko 17 časova krenuo iz Sarajeva, a nakon toga se prethodno 21 sat zaustavio na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, a migrantima nije bilo dozvoljeno da napuštaju stanicu. Prostor su osiguravali pripadnici MUP-a Republike Srpske. Grupi migranata se u Banjoj Luci priključilo još njih deset.

 

Ostavite komentar: