SPC slavi Sveta tri jerarha: Ovaj veliki praznik se obilježava crvenim slovom

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom, koji su zauzeli visoko mjesto u istoriji hrišćanske crkve.

Sveta tri jerarha zajednički je praznik tri vaseljenska učitelja koji su svojim umom, obrazovanjem i načinom propovijedanja hrišćanstva prevazišli savremenike.

Praznik je uveden u XI vijeku, 1084. godine u Carigradu, čime je okončan veliki javni spor o važnosti svakog vaseljenskog učitelja pojedinačno.

Jedni su uzdizali Vasilija Velikog zbog čistote i hrabrosti, drugi Grigorija Bogoslova zbog bogoslovlja, a treći Jovana Zlatoustog zbog rječitosti i jasnoće u propovijedanju hrišćanske vjere.

Međutim, sva tri svetitelja javiše se u snu episkopu Еhvatijskom, rekavši mu da su oni jedno u Boga, da među njima nema ništa protivurečno i da nema ni prvog ni drugog ni trećeg.

Tako je sastavljena zajednička služba i praznik Sveta tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom, odnosno, odnosno 30. januara po Julijanskom kalendaru.

Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan.

Dok se u Grčkoj slave kao crkveni, nacionalni i školski praznik, u našim krajevima se ovi sveci smatraju za zaštitnike ljudi i životinja od studenih i zlih vjetrova.

Po tome kakvi vjetrovi budu duvali na taj dan, kako se vjeruje, može da se prognozira kakvo će biti vrijeme tokom godine. Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, sjeverac donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vjetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mlijeka. I ako vjetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na taj dan i sviraju frulu. Sveta tri jerarha slave se kod Srba kao krsna slava. Ovaj veliki praznik u crkvenom kalendaru obilježava se crvenim slovom, a slave ga i mnogi manastiri i crkve.

Slavi se kao esnafska slava metalaca.

Ostavite komentar: