SPC slavi dan Svetih mučenika Paramona i Filumena: Izgovorite ove riječi za spas duše

12.12.2023. | 07:11

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas obilježavaju dan Svetih mučenika Paramona i Filumena i drugih 370.

U Vitiniji Azijskoj knez Akvilin užasno je gonio hrišćane. Jednom je uhvatio 370 hrišćana i poveo ih sobom vezane na neko mjesto, gdje se nalazio hram boga Posejdona. Tu ih je opaki knez primoravao da se poklone i prinesu žrtvu. Iako je knez prijetio smrću, niko ga nije poslušao.

U tom času prolazio je putem pokraj hrama muškarac po imenu Paramon.

On zastade kod gomile vezanih ljudi i kad je saznao o čemu se radi, uzviknu: “O koliko nevinih pravednika hoće skverni knez da zakolje zato što se ne klanjaju mrtvim i nemim idolima njegovim!” I produži Paramon put svoj. Tada je ljuti knez poslao svoje sluge da ubiju Paramona. Sluge stigoše Paramona, uhvatiše ga, pa mu najprije jezik probodoše trnom, potom ga obnažiše, i tako mu cijelo tijelo izbodoše, piše Kurir.

Potom je ubijeno i onih 370 mučenika. Svi su stradali 250. godine.

Vjeruje se da ovo treba izgovoriti za spasenje duše:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.