SPC i vjernici danas proslavljaju Vavedenje Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

Vavedenje, ili kako ga još zovu Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica je obilježeno crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru i spada među 12 najvećih i najpoštovanijih hrišćanskih praznika.Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.

Bogorodica Marija je kao trogodišnje dijete, u skladu sa zavjetom roditelja Joakima i Ane da će ako budu imali porod dati bebu u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavjet da će porod, kojeg dugo nisu imali, “predati Bogu na službu”.

– Naprijed su išle djevice, sa zapaljenim svijećama, a za njima presveta Deva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevjesti Božjoj – zapisano je u “Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića.

Slava manastira Hilandar Vavedenje Presvete Bogorodice je slava manastira Hilandar. Iako Grčka pravoslavna crkva slavi Vavedenje po novom kalendaru (21. novembra), na cijeloj Svetoj Gori tradicionalno se i 4. decembra obilježava Dan Bogorodice, a centralnu liturgiju drže srpski sveštenici iz Hilandara.

Bogorodica je po predanju jedina žena kojoj je ikada bilo dozvoljeno da stupi na tlo Svete Gore, tokom svog misionarskog putovanja po povratku iz Svete zemlje.

Ona je zbog toga ujedno i zaštitnica cijele Svete Gore, odnosno grčkog poluostrva Atos. Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji djevojaka sa upaljenim voštanicama, ali se takođe slika i scena iz jerusalimskog hrama, u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

 

Izvor:(Pink.rs)

  

Ostavite komentar: