Snijeg stvara probleme vozačima u dijelovima RS i FBiH

11.03.2019. | 18:12

Zbog ugaženog snijega na kolovozu obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica na području Romanije. I na ostalim dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja iz AMS RS upozoravaju na ugažen snijeg na kolovozu, a  izdvajaju putne pravce M.Grad-Mliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo, i Trnovo-Foča preko Rogoja dok se u nižim predjelima u RS saobraćaj odvija po mokrim i klizavim kolovozima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz, a podsjećamo vozače da se, zbog radova na sanaciji odrona, na magistralnom putu M-16, dionica Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac, saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Vozačima se savjetuje oprezna i sporija vožnju, a napominjemo i da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. Aprila.

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega mjestimično ima na dionicama u planinskim predjelima, i u F BIH. U nižim predjelima kolovoz je pretežno mokar, a zbog nestabilnih vremenskih prilika savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu trenutnom stanju na putevima. Na jake udare vjetra upozoravamo u centralnim i jugozapadnim krajevima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, posebno u usjecima, kao i na planinskim prevojima.

Na magistralnom putu M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Zbog istražnih radova u tunelu Drenik, na dionici magistralnog puta M-1.8 Duboki Potok-Srebrenik, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Više inormacija o stanju na putevima RS i FBiH, te o stanju na graničnim prelazima, možete pogledati ovdje

 

(BL PORTAL)