Snažni vjetrovi, veliki grad, obilna kiša… Upozorenje na nevrijeme – BiH “prijeti” i tornado

Na online meteorološkom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snažno nevrijeme na području Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana, a koje bi trebalo početi već danas.

Mogućnost tornada je ocijenjena visokom, a maksimalni udari vjetra bi trebali biti do 120 kilometara na sat. Moguće su i obilnije padavine, dok bi veličina grada trebala biti do šest centimetara.

Kao područja koja su u visokom riziku istaknuti su jug Bosne i Hercegovine, jug Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija i sjeverozapad Sjeverne Makedonije. Navedena područja su u riziku od, kako je naglašeno, snažnih vjetrova, velikog grada, obilne kiše, bujičnih poplava i tornada.

U većem riziku od nevremena su sjever Bosne i Hercegovine, zapad Hrvatske, veći dio Srbije, zapad Slovenije, dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Njima prijete snažni vjetrovi, veliki grad, obilna kiša i tornado, navodi se na Severe Weather Europe.

Podsjećanja radi, nevrijeme je jutros pogodilo Banjaluku – padala je obilna kiša praćena snažnim vjetrom i ledom. Zbog nevremena saobraćaj u Banjaluci je bio otežan, a uništena je i škola. Vjetar je obarao drveće, a pojedini dijelovi grada ostali su bez struje, prenose Nezavisne.

Ostavite komentar: