Smiruje se situacija u Čelincu i Kotor Varošu

15.05.2019. | 11:24

Situacija u Čelincu i Kotor Varošu se smiruje. Vodostaj Vrbanje se smanjuje, ali u Čelincu probleme i dalje stvara rijeka Јošavka, koja se još nalazi na dijelu magistralnog puta između te, i opštine Prnjavor.

Probleme su donijele i bujične vode i odroni. Zbog toga je u prekidu bio magistralni put Banjaluka- Čelinac i Kotor Varoš-Čelinac. Na tom putu neophodan je oprez za sve vozače.

U Novom Selu u Kotor Varošu klizište je uništilo lokalni put.

Na području Srpca zaplavljena su 52 domaćinstva, dok je voda prodrla u nekoliko kuća. Najteža situacija je u nebranjenom području Lilića, Kukulja, Razboja, Starog Martinca i Prijebljega. Evakuisane su tri porodice iz Prijebljega i jedna iz Starog Martinca, a iseljena je i stoka iz pomoćnih objekata.

Pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela. Ako se nastavi sadašnje povećanje vodostaja Vrbasa, redovne mjere mogle bi biti proglašene već danas, pa se stanovništvo poziva da preduzme sve, radi zaštite imovine.

Nivo rijeke Save porastao je od 00.00 do 7.00 časova za dvadesetak centimetara na području Gradiške, Srpca, a na Rači za 40 centimetara, gdje trenutno iznosi 469 centimetara.

Banjalučki Štab za vanredne situacije sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je vanrednu situaciju, nakon znatne stabilizacije rijeka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja – Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Јedan, Zalužani i Priječani.

Prema odluci Štaba, ovom odlukom povučena je i prethodna odluka o obustavljanju rada u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od danas raditi uobičajano.

Istom odlukom, Civilnoj zaštiti je naložen pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa, budući da se u akumulaciji Hidroelektrane Bočac još bilježi značajan priliv vode usljed obilnih padavina, ali, kako se procjenjuje, nema značajnijeg podizanja vodostoja ovih rijeka.

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu opada i iznosi 421 centimetar, što je 51 centimetar preko kote vanredne odbrane od poplava.

Opada i nivo rijeke Bosne u Doboju, koji jutros iznosi 229 centimetara, što je znatno niže u odnosu na jučerašnji dan u 18.00 časova kada je vodostaj bio 311 centimetara, što je 11 centimetara preko kote redovne odbrane od poplava.

 

Izvor:(RTRS)