Smanjite gas, poštujte saobraćajne propise: BiH dobila prvi znak “Medvjed na putu – vozači oprez”

Nakon zabilježena dva stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i Bosni i Hercegovini uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema JP “Ceste FBiH” inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća.

Nakon sprovedene analize stručne službe JP “Ceste FBiH” i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije tj. znaka upozorenja “medvjed na putu”, donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na putevima u FBiH.

Tako je sobraćajni znak: “Medvjed na putu – vozači oprez!” uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova.

JP “Ceste FBiH” je postavljanje ovog saobraćajnog znaka izvelo u kratkom roku.

“Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi”, izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu kao organizacije koja sprovodi projekat “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida” pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u BiH.

“Pored mrkog medvjeda prostore Krajine nastanjuju i druge dvije vrste životinja koje spadaju u kategoriju velikih zvijeri, a to su vuk i ris.

Krajina je poznata kao stanište mrkog medvjeda, a prirodni koridori kretanja medvjeda su presječeni gradnjom saobraćajnica (medvjedi se kreću iz Nacionalnog parka Una ka šumama Grmeča i obrnuto). Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medvjeda nadamo se da će u budućnosti stradanja medvjeda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici biti svedeni na minimum”, naveli su iz organizacije, piše Klix.

Ostavite komentar: