Služen parastos poginulim borcima: Obilježeno 30 godina od osnivanja Prve birčanske pješadijske brigade

U Šekovićima je danas obilježeno 30 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, čija su 363 borca položila živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos poginulim borcima, dok je na centralno Spomen-obilježje i u Spomen-sobi poginulim borcima Vojske Republike Srpske položeno cvijeće.

U Domu kulture u Šekovićima održana je svečana akademija na kojoj je prikazan film o ratnom putu Prve birčanske pješadijske brigade, autora i producenta LJubiše Milutinovića.

Predsjednik Boračke organizacije Prve birčanske brigade Nedeljko Radivojević izjavio je Srni da je kroz brigadu prošlo oko 4.500 vojnika, koji su se borili na ratištima širom Republike Srpske, od sarajevskog i krajiškog, do Hercegovine i Posavine.

“Ogroman je doprinos boraca koji su činili Prvu birčansku brigadu, u stvaranju Republike Srpske i odbrane slobode koju danas uživamo”, rekao je Radivojević i dodao da borci danas žive dosta loše u Šekovićima, gdje je slabo razvijena privreda i loša zaposlenost.

On je podsjetio da su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginula 363 borca ove brigade, više od 800 ih je ranjeno, a stradalo je i 56 civila.

Radivojević je rekao da su u dokumentarnom filmu o ratnom putu brigade prikazane originalne slike, video zapisi iz proteklog rata i objavljene izjave aktera.

“Imali smo želju da to zabilježimo, jer ako zabilježimo nećemo zaboraviti, a ako se zaboravi može nam se ponoviti. Glavna poruka je da to omladina vidi, da se prenosi sa koljena na koljeno i da znaju šta im je obaveza – čuvati Republiku Srpsku”, dodao je Radivojvić.

Komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići i jedan od pripadnika birčanske brigade Miloš Stupar rekao je Srni da je ratno vrijeme bilo teško, ali ponosno za srpski narod.

“Ono što treba naglasiti je da je Prva birčanska brigada formirana da zaštiti srpski narod i srpsku imovinu i to je učinila na najbolji mogući način. Dala je puno žrtava i te žrtve ne smijemo zaboraviti”, dodao je Stupar.

Načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić izjavio je Srni da je ovo je izuzetno značajan jubilej kako za opštinu Šekovići, tako i za regiju Birač.

“Kao načelnik i kao pripadnik mlađe generacije naglasio bih da moramo biti svjesni da ne smijemo prihvatiti teret koji nam nameće jedan dio međunarodne zajednice i naši sunarodnici iz BiH drugih nacionalnosti, da smo agresori. Mi smo narod koji je ovdje živio prije rata i koji će ovdje da živi dokle god postoji Republika Srpska”, rekao je Lazić.

On je pozvao institucije Republike Srpske da ulažu u Šekoviće zbog njihovog značaja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prva birčanska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske je za ratne zasluge odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanju 30 godina od formiranja Prve birčanske pješadijske brigade prisustvovali su šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Srpske Spomenka Stevanović, ratni komandant brigade LJubomir Vlačić, bivši borci, porodice poginulih boraca, predstavnici borački organizacija, načelnici opština regije Birač i drugi koji su zaslužni za formiranje brigade.

Ostavite komentar: