Služen parastos i položeni vijenci: Obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa

 Služenjem parastosa u banjalučkoj kasarni “Kozara” i polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima danas je obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), uz poruku da se obilježavanjem ovog datuma čuva i njeguje tradicija VRS.

Vijence na spomen-ploču položile su delegacije Vlade Republike Srpske, komandanata Prvog i Druugog krajiškog korpusa, te delagicija Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, dok su ostali prisutni položili po jednu ružu.

Obilježavanju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Milorad Krajšumović, te penzionisani generali Vojske Republike Srpske.

Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa je dan kada se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus činio je okosnicu Vojske Republike Srpske, brojao je 127.000 boraca i držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je “Koridor `92”, a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus brojao je od 16.000 do 20.000 vojnika, a imao je više od 2.000 poginulih boraca.

Ostavite komentar: