Slučaj u BiH: Žena mora da plati porod jer se 1. januara nije mogla javiti na biro

11.01.2024. | 15:32

Iako je period rođenja djeteta najradosniji u životima svakog roditelja, jedan bračni par iz Sarajeva ove dane provodi u administrativnoj agoniji zbog zakonskih propusta i nelogičnosti.

Žena koja se prijevremeno porodila i to u periodu kada javne službe nisu radile mora platiti troškove poroda i boravka u bolnici jer se nije prijavila na biro za zapošljavanje.

Redakciji portala Kliks se javio bračni par čiji identitet nije objavljen, a kako bi ukazao na nelogičnosti pred kojima se našao.

Kažu da je žena bila u radnom odnosu do 31. decembra prošle godine te je s tim danom odjavljena.

Njen suprug kaže da je prijevremeno porođena 2. januara te je utvrđeno da nije zdravstveno osigurana, a otpusno pismo ne može podići bez plaćanja svih troškova poroda i boravka u bolnici.

Međutim, ona se svakako nije mogla prijaviti na biro jer su 1. i 2. januar bili neradni dani.

“Zakonski rok da se prijavi na biro je 30 dana. Ona se prijevremeno porađa 2. januara i izlazi iz bolnice 4. januara, dok naša beba ostaje u inkubatoru. Kada smo krenuli da uzmemo otpusno pismo na blagajni su nam rekli da supruga nije osigurana“, kaže suprug porodilje.

Oni su juče otišli do biroa za zapošljavanje u opštini stanovanja gdje im je rečeno da mogu izdati potvrdu o zdravstvenom osiguranju isključivo na datum 10. januara.

Na pitanje da li je moguće da se retroaktivno uveže osiguranje na datum 2. januar rečeno im je da ne može.

Nakon toga se odlučuju obratiti Zavodu za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo gdje su im rekli da moraju postupati po nalogu Zavoda za zapošljavanje, odnosno po uputi biroa.

Nakon toga su odlučili da se jave za pomoć Ministarstvu zdravstva KS u kojem im je rečeno pokrivaju troškove rudnicama i porodiljama koje nemaju nikakav osnov za zdravstveno osiguranje, što ovdje nije slučaj.

Troškovi iznose oko 1.000 KM, a bez njihove uplate nije moguće dobiti otpusno pismo.

Ovaj bračni par takođe kaže da nisu dobili odgovor da li je moguće da im se sredstva refundiraju ukoliko na neki način uspiju platiti potrebni iznos.