Složen zahvat u UKC-u: Urađeno prvo laparoskopsko-hibridno odstranjenje slezene

15.11.2023. | 13:31

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Zoran Aleksić, zajedno sa gostujućim stručnjakom Mihajlom Đokićem iz UKC-a Ljubljana, izveo je prvo laparoskopsko-hibridno odstranjenje slezine kod pacijentkinje kod koje su nakon tri godine iscrpljene sve konzervativne metode liječenja, pa je indikovano hirurško liječenje.

U operaciji su učestvovali i ljekari UKC-a Srpske Velimir Škrbić i Marko Lugonja.

Iz UKC-a je saopšteno da je riječ o minimalno invazivnom zahvatu koji je izveden kod pacijentkinje kod koje su zabilježene tegobe malaksalosti, slabosti uzrokovane hemolitičkom anemijom.

Pacijentkinja je konstantno bila tretirana višestrukim transfuzijama, navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a napominju da se prednosti laparoskopske metode ogledaju u boljoj vizuelizaciji, kraćem vremenu oporavka, te manjim imunološkim odgovorom u odnosu na otvorenu hirurgiju.

Postoperativni oporavak je, kako su naveli iz UKC-a, protekao uredno, a pacijentkinja je nakon četiri dana puštena na kućno liječenje uz terapijske preporuke.

“Edukacija našeg medicinskog osoblja, ulaganje u njihove vještine i znanja, te razmjena iskustava sa renomiranim zdravstvenim ustanovama prioritet su rukovodstva naše ustanove na čelu sa Vladom Đajićem”, ističu iz UKC-a.

Oznake: ljekari, operacija