“Slatki pelin nije jedini koji može pomoći u liječenju”: Uskoro predstavljanje istraživanja o antivirusnom dejstvu biljaka

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da treba poštovati epidemiološke mjere sve dok sigurna i provjerena vakcina ne stigne u Srpsku, a da dodatno ohrabrenje budi istraživanje o antivirusnom dejstvu pojedinih biljaka koje će biti uskoro predstavljeno.

Škrbić je naglasio da slatki pelin, o kojem pričaju njemački istraživači, nije jedina ljekovita biljka koja bi mogla pomoći u liječenju oboljelih od korona virusa.

“Ima još biljaka koje imaju potencijalno dejstvo u smislu sprečavanja nastanka infekcije ili se koriste u terapiji”, izjavio je Škrbić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, niko ne zna koliko dugo traje imuni odgovor kod onih koji su preležali kovid 19 i više izvještaja govori da pojedine osobe koje su preležale infekciju nisu razvile imuni odgovor i da su ponovo oboljele, pa se zbog toga postavlja pitanje i u kojoj mjeri će vakcina biti uspješna.

Škrbić je rekao da različite kompanije koje proizvode vakcine za antigensku osnovu uzimaju različite dijelove virusa s ciljem da one proizvedu adekvatan imuni odgovor i da organizam stvori dovoljne količine antitijela koje treba dugo da traju kako bi čovjek bio potpuno zaštićen.

“Da li će neko biti vakcinisan, pa revakcinisan nakon tri, šest mjeseci ili godinu dana ili će to biti moguće postići samo s jednom dozom, kao što neki proizvođači tvrde, vidjećemo tek kada vakcina počne da se primjenjuje”, rekao je Škrbić.

On je naveo da će sve ovo biti “veoma interesantna trka”, navodeći da vakcinu u Srpskoj ne očekuje prije zime.

Odgovarajući na pitanje hoće li se on vakcinisati, Škrbić je rekao da ne vjeruje da će biti u prvom redu za vakcinu.

“Nju treba da prime prvo najugroženiji, ali svakako, ako bude dovoljno doza, zašto da ne. Ja sam pobornik vakcinisanja kao mjere koja nam je podarila mogućnost da iskorijenimo neka oboljenja”, naglasio je Škrbić.

Govoreći o mogućnosti liječenja krvnom plazmom u Srpskoj, on je naglasio da Zavod za transfuzijsku medicinu ima stručan kadar, ali da mu nedostaje oprema za koju je potrebno nešto manje od milion KM.

“Podnijeli su zahtjev za to Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske i na potezu je Vlada. Ukoliko se obezbijedi oprema, stvorili bismo mogućnost da sami radimo separaciju krvne plazme. Svojevremeno smo posudili određene doze iz Beograda za neke kritično oboljele pacijente, ali to ni izdaleka nije dovoljno za naše potrebe i ne možemo našu zdravstvenu politiku bazirati oslanjajući se na Beograd u ovom segmentu”, rekao je Škrbić.

Kada je riječ o nabavci lijekova “favipiravir” i “remdesivir”, Škrbić je naveo da se japanski lijek “favipiravir” već 17 godina koristi protiv sezonskog gripa.

“Prema nekim studijama, pokazalo se da bi veoma efikasno mogao da djeluje i protiv korone i nama je Japan ljetos dostavio doze za oko 80 pacijenata. Naša ekspertska grupa izradila je i treće izdanje smjernica za liječenje zaraženih koronom i u tom dokumentu naveli smo i da se u liječenju mora primjenjivati jedan od ta dva lijeka. Plan je da putem UN bude nabavljen `remdesivir` za bolničku upotrebu”, naglasio je Škrbić.

On je rekao da je nastava za brucoše na banjalučkom Medicinskom fakultetu počela, te da su u potpunosti ispoštovali preporuke Instituta za javno zdravstvo u smislu rasporeda sjedenja, nošenja maski, dezinfekcije i mjerenja temperature prilikom ulaska u prostorije.

Škrbić očekuje i da će ova ustanova u novembru početi sa testiranjnjima na korona virus.

Ostavite komentar: