“Slamka spasa” u teškoj muci! Personalni asistenti potrebni osobama sa invaliditetom

05.05.2021. | 17:08

Povodom 5. maja, Evropskog dana samostalnog života, Informativni centar za osobe s invaliditetom “Lotos” Tuzla je organizovao kampanju “Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom”.

Ovom kampanjom skreće se pažnja na potrebu ove populacije za personalnim asistentima.

Članovi “Lotosa” uličnom kampanjom pokušali su skrenuti pažnju javnosti na njihov položaj u društvu i brojne probleme koje imaju. Kako kažu, žele dati svoj doprinos zajednici, ali to je moguće uz određene vidove podrške, poput personalnog asistenta kojeg država nije omogućila već sve ide preko udruženja i donatora.

“Mi realizujemo projekat čiji je cilj doprinijeti socijalnoj uključenosti, kvalitetu života, zapošljavanju osoba s invaliditetom kroz korištenje usluga personalne asistencije. U sklopu pilot projekta 15 mladih osoba s invaliditetom ima mogućnost da iskusi to kako izgleda život uz podršku asistenta”, pojasnila je Adisa Kišić, koordinatorica projekta. Ona dodaje da je u pitanju simboličnih 50 sati, a mladi koji su dobili asistenta oduševljeni su jer nisu morali čekati pomoć članova porodice. Kako izgleda imati asistenta, iskusila je 19-godišnja Šefika Mujić iz Živinica, koja ima cerebralnu paralizu i od rođenja je u kolicima.

“Meni personalni asistent treba zbog kretanja po gradu, prelaska iz auta u kolica itd. Vidite kakve su barijere, pristupačnost ustanova. Mladoj osobi potrebno je to jer ne mogu ja uz stepenice. Nama je potrebna osoba da nam pruži podršku”, priča Šefika i nada se da će dobiti dugoročno asistenta koji će joj olakšati život. To bi pomoglo i roditeljima”, priča majka Nusreta Selimović iz Gradačca. Personalni asistent, dodaje nekome je potreban više, nekome manje,

“Da bi se i roditelji osamostalili, da imaju neki normalan život, izađu na kafu s društvom, urade svoj posao… Međutim, kada imaš u kući osobu s invaliditetom, teško je to. Kada bismo imali personalnog asistenta sat, dva, tri, bilo bi lakše. Roditelji bi imali malo vremena za sebe”, ističe ova majka. Nadu da će se nešto promijeniti daje činjenica da je u toku izrada zakona o personalnoj asistenciji u FbiH, kojim će se regulisati sistem podrške osobama s invaliditetom, pišu Nezavisne.