Skuplje usluge stomatologa u Srpskoj: Zubari povećavaju cijene za 20 odsto

Već godinama stomatolozi u Republici Srpskoj pružaju usluge pacijentima po istim cijenama, iako su materijali i oprema stalno poskupljivali.

Sada su, kažu, primorani da povećaju svoje cijenovnike, jer kažu da su im troškovi u epidemiološkim uslovima porasli najmanje za 30 odsto. U brojnim ordinacijama usluge stomatologa već se plaćaju barem za petinu više nego prije mjesec dana.

Dr Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, kaže da je samo samo zaštitna oprema u vremenu kovida poskupjela za 300 odsto, prenose Novosti.

“Materijali koje koriste ambulante i doktori su već otišli nagore od 30 do 40 odsto. Kad je u pitanju Komora mi nemamo zakonsku osnovu da odredimo koja je to maksimalna cijena usluga u privatnim stomatološkim ambulantama. Ali, imamo zakonsku osnovu da odredimo minimalne cijene, što i radimo. Daćemo već naredne sedmice preporuku privatnim ambulantama da formiraju nove, veće cijene usluge koje će pratiti cijene materijala na tržištu”, pojašanjava Dabić.

Samo stomatološka stolica koštala je lane 30.000 maraka, a sada je 40.000. Imamo cijenu materijala kao i naše kolege na Zapadu, ali je razlika u cijeni usluge ogromna. Nove cjenovnike usluga će formirati kolege na terenu i do njih je da vide sa kolikim povećanjem mogu da idu i šta je prihvatljivo građanima. Iako plaćamo skuplje materijale i opremu od 30 odsto i više, mi ne možemo toliko povećati cijenu usluge.

Doktor Dušan Bastašić, stomatolog i suvlasnik ZU “BL dental”, kaže da je formiranje cijena usluga slobodno i da će zavistiti od ambulante do ambulante. Kaže da će tržište diktirati cenu.

Na spisku 1.300 ljekara

Prema riječima dr Dabića, u Srpskoj ima 380 privatnih ambulanti, a samih ljekara stomatologije u Srpskoj ima oko 1.300.

“Od 1.300 lekara stomatologije, gotovo 60 odsto njih radi u privatnim ambulantama”, kaže Dabić.

Turisti iz Evrope

Povoljne cijene stomatoloških usluga u Srpskoj oduvijek su privlačile na hiljade građana Evrope. Oni dolaze da poprave ili urade zube, jer je usluga u Srpskoj čak od pet do deset puta jeftinija nego na Zapadu.

Ostavite komentar: