Sjećanje! Obilježeno 30 godina od formiranja Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS

U banjalučkoj kasarni „Kozara“ danas je obilježeno 30 godina od formiranja Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), čijih je 69 pripadnika dalo živote za Republiku Srpsku.

Parastos je služen u Kapeli jasenovačkih novomučenika, a potom su predstavnici porodica poginulih, ratni saborci i predstavnici Trećeg (Republika Srpska) puka položili vijence kod panoa sa imenima i fotografijama poginulih pripadnika Prvog bataljona Vojne policije.

Predsjednik Boračke organizacije Grada Banjaluka Goran Rogić rekao je Srni da je Prvi bataljon Vojne policije jedna od elitnih jedinica Prvog Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske koja se nalazila u najžešćim borbenim situacijama.

Rogić je rekao da je 69 pripadnika ovog bataljona dalo živote za Republiku Srpsku, ističući da, čuvajući uspomenu na njihov lik i djelo, čuvamo i Srpsku.

Predsjednik Udruženja „Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske“ Radenko Puzić rekao je Srni da je tokom ratnih dejstava poginulo 69 pripadnika ovog bataljona, dok ih je 427 ranjeno, neki i više puta.

On je istakao da je Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske jedini bataljon u VRS koji je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata dva puta odlikovan Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića.

Puzić kaže da je Udruženje formirano da bi njegovalo kulturu sjećanja i pamćenja na ratni put Prvog bataljona i poginule borce ove jedinice.

„Mi trebamo da pričamo našoj djeci i unucima da istoriju ne piše neko drugi, nego srpski borci koji su učestvovali u odbrani Republike Srpske“, poručio je Puzić.

Ostavite komentar: