Sjećanje na žrtve: Navršilo se 27 godina od ubistva sedam Srba u Mirlović Polju

Danas se navršava 27 godina od kada su pripadnici diverzantsko terorističke grupe iz sastava Hrvatske vojske ubili i izmasakrirali sedam srpskih civila u selu Mirlović Polje, u blizini Drniša, pred očima pripadnika Unprofora, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar “Veritas”.

Selo se nalazilo pod kontrolom vlasti Republike Srpske Krajine (RSK), a civili su tamo ostali ohrabreni prisustvom Unprofora.

U akciji terorista prvo je ubijena Ljubica (Stevana) Trzin (55) bombom ubačenom u podrum gdje se sakrila, a teško je ranjena Marija Trzin.

Pored tijela Ljubice Trzin sutradan, 7. septembra, ujutro pripadnici civilne zaštita RSK u pratnji pripadnika Civilne policije UN pronašli su i tijela Milana Bibića (67) i njegove supruge Vasilije (67), Bože Bibić (86), njegove supruge Božice (81), Marte Šarac (86) i Ljubice (Petra) Trzin (56).

Tijela su pokopana istog dana na mjesnom groblju bez obdukcije, da bi poslije desetak dana bili ekshumirana, a sudski vještak Željko Karan je sačinio kompletan vještački nalaz, u koji su imali uvid i predstavnici Unprofora.

Iako se ovaj zločin odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran.

Na osnovu informacija do kojih je došla rodbina ubijenih, u ubistvu mještana iz sela Mirlović Polje učestvovali su Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša, koji je i komandovao tom jedinicom, te Mirko Kušeta i Ilija Buzov, oba iz Mirlović Polja.

“Veritas” je u novembru 2011. godine dostavio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na zahtjev porodica, svu raspoloživu dokumentaciju za ovaj zločin koje je nakon sprovedenog predkrivičnog postupka predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još vodi protiv NN.

Upravo zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, porodice ubijenih Mirlovčana, pravdu traže po osnovu člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U Mirlović polju je 1991. godine živjelo 188 Srba, a u septembru 2020. godine tamo više nema nijednog Srbina.

Ostavite komentar: