Sjećanje na ubijene Srbe: Služen parastos za stradale u zapadnoj Krajini

10.10.2023. | 12:08

U Mrkonjić Gradu danas je služen parastos za Srbe u zapadnoj Krajini ubijene prije 28 godina tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u Republici Srpskoj.

Parastosu koje je služilo lokalno sveštenstvo prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Nemanja Davidović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, te ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Među okupljenim u Mrkonjić Gradu su i vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Zoran Tegeltija, delegacija Trećeg Republika Srpska pješadijskog puka, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te načelnik opštine Dragan Vođević.

Nakon parastosa biće položeni vijenci i cvijeće kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Gradskom groblju.

Vijenci i cvijeće biće položeni i kod centralnog spomenika poginulim borcima Mrkonjić Grada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trg srpske vojske, nakon čega je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja biće obilježen u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.