Sjećanje na srpske žrtve: U Brodu obilježena 31 godina od početka agresije Hrvatske

03.03.2023. | 14:41

U Brodu je danas obilježena 31 godina od agresije Hrvatske na ovu opštinu, što je predstavljalo uvod za najsvirepije zločine koji su se dogodili na tom području i početak rata u BiH.

Agresiju su izvršili regularna Hrvatska vojska i paravojne oružane formacije iz Hrvatske, potpomognute oružanim paravojnim formacijama Hrvata i muslimana iz tadašnje opštine Bosanski Brod.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je novinarima da se na današnji dan 1992. godine dogodila otvorena agresija Hrvatske vojske na tada još suverenu BiH i narod i istakao da su nakon agresije učinjena mnoga zlodjela, te protjerano oko 12.000 stanovnika Broda.

“Napadnuto je srpsko stanovništvu u opštini Brod nakon zauzimanja dijela grada i ranjavanja predsjednika Izvršnog odbora Mihajla Srijemca i njegovog vozača koji su bili na pregovorima u zgradi opštine, gdje smo pokušavali da se postigne neki mir i suživot, ali to Hrvati i Muslimani nisu željeli”, naveo je Vidić.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je da su ovo tužni i bolni dani za majke i porodice poginulih boraca ove lokalne zajednice, navodeći da je 3. mart bio početak svega lošeg što se dešavalo na ovom području, ali i sam početak rata u tadašnjoj BiH.

On je ukazao da se spomenik palim junacima Mjesne zajednice Brodsko polje jedan nalazi ispred osnovne škole, napomenuvši da buduće generacije treba da pamte stradanja kako se ona ne bi ponovila.

“Možda je to simbolika da naša djeca svaki dan dolaze ovdje, da ih spomenik svaki dan podsjeća da su mnogi dali živote da bi oni mogli bezbjedno da idu u školu, te da nam se to usadi u pamćenje – i nas starijih i budućih generacija da se tako nešto više ne ponovi”, rekao je Vidić novinarima.

On je istakao da je lokalna zajednica uvijek na raspolaganju svim boračkim organizacijama i boračkim kategorijama da se ovakvi datumi dostojanstveno obilježavaju.

Brođanin Milan Čečavac rekao je da je ratno vrijeme tamni dio njegovog života.

“Bio je to tamni dio mog života, u mladosti, kada sam imao 27 godina, kada sam trebao najviše da stvaram i radim, kućim i živim. Morao sam se latiti puške, istjeran sam odavde, ne svojom krivicom. Uništili su mi kuću, imanje, razorili porodicu i uzeli danak koji nisu trebali imati”, rekao je Čečavac.

Parastos poginulim borcima služen je ispred spomen-obilježja u Brodskom polju jedan, kod Osnovne škole “Sveti Sava”, a vijence su položile porodice poginulih boraca, delegacije lokalne zajednice, Opštinske i mjesne Boračke organizacije, organizacije i udruženja proistekla iz obrambeno-otadžbinskog rata i drugi.

Organizatori današnjeg obilježavanja su opština Brod, Boračka organizacija Brod i Mjesni odbor Boračke organizacije Brodsko polje jedan.

Iz Boračke organizacije su podsjetili da je prvi napad počeo pored magistralnog puta Brod-Derventa u Stadionskoj ulici, kada su hrvatske vojne snage, u saradnji sa 108. brigadom Zbora narodne garde, zauzele centar grada.

Istog dana je u večernjim časovima ranjen tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Brod Mihajlo Sremac.

Napad na opštinu Brod 3. marta 1992. godine bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Tog 26. marta su pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske ubili devet srpskih civila u Sijekovcu, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.