Situacija u Srpskoj se pogoršala: Sve više pacijenata u bolnicama, broj zaraženih brine

U protekla 24 časa, u Srpskoj je korona virus otkriven kod još 310 soba što je, u poređenju sa ukupnim brojem testiranih, čak 33,6 odsto.

Ove brojke govore o drastičnom pogoršanju epidemiološke situacije u Srpskoj, zbog čega je premijer RS Radovana Viškovića za danas sazvao sastanak, kome će prisustvovati predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Inspektorata, UKC RS, Doma zdravlja Banjaluka.

Sastanak je u toku, a zbog loše epidemiološke situacije u Srpskoj, odnosno porasta broja nozaraženih, te hospitalizovanih, očekuje se da će biti pooštrene mjere čiji je cilj sprečavanje širenja korona virusa.

Porast broja novozaraženih na dnevnom nivou u RS, kao i većeg broja prijema oboljelih u zdravstvene ustanove, krenuo je prije nekoliko dana. Najmanji broj hospitalizovanih u bolnicama imali smo 24. februara, kada su na liječenju bila 433 pacijenta.

Trenutno se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj od kovida liječe 523 osobe, što je, u odnosu na pomenuti datum, povećanje za više od 20 odsto.

Broj onih koji su na respiratoru, u ovom periodu je sa 36 skočio na 51.

S druge strane, iz dana u dan imamo i sve više zaraženih, u odnosu na ukupan broj testiranih.

Zvanična statistika pokazuje da je do 23. februara broj zaraženih, u odnosu na ukupan broj testiranih, danima bio ispod 15 odsto, a danas je 33,6 odsto.

U Centru urgentne medicine i Infektivnoj klinici UKC RS sada dnevno imaju više od 80 pregledanih pacijenata, od čega trećina bude zadržana na bolničkom liječenju. Primjera radi, u ovoj zdravstvenoj ustanovi je 26. februara pregledana 71 osoba, a hospitalizovano je njih dvadeset troje.

S druge strane, u prvoj polovini ovog mjeseca, dnevno je u prosjeku bilo oko 30, a u drugoj polovini februara oko 50 pregleda, potvrđeno je za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ostavite komentar: