“Situacija jeste bolja”: Još 19 osoba pozitivno na korona virus na KCUS

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testiran je 91 uzorak na prisustvo novog korona virusa.

Od testiranih uzoraka njih 19 je pozitivno na COVID-19, potvrdila je jutros za portal Radiosarajevo Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS.

Sarajevo ponovo prednjači po broju pozitivnih – 11. Pozitivni su još u Travniku, njih sedam, te u Bugojnu jedno.

Jutros se doznaje da je 21 pacijent smješten na Podhrastovima, od čega je njih dvoje na intenzivnoj njezi.

“Situacija jeste bolja”, dodaje Izetbegović, ali napominje kako svi i dalje moraju biti vrlo oprezni jer se javljaju jako teške upale pluća.

U jučerašnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, navedeno je da je od subote u Kantonu Sarajevo kod 20 osoba potvrđena zaraza korona virusom, a na osnovu 189 uzoraka koji su prikupljani od 1. do 5. septembra.

Prema informacijama, 12 osoba (60 odsto) je u samoizolaciji od ranije i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih. U tom periodu sata oporavilo se 27 osoba, a dvije su preminule.

“Broj hospitaliziranih se nije mijenjao od posljednjeg izvještaja, te i dalje 23, dok je na respiratoru jedna osoba. U samoizolaciji je 761 osoba. Ukupan broj do sada zaraženih u Kantonu Sarajevo je 4.086, oporavilo se 3.669 osoba, a preminulih je 72. Trenutni broj aktivnih slučajeva je 345”, istaknuto je u izvještaju u nedjelju.

Ostavite komentar: