Sindikat uprave traži obavezne ljekarske preglede: Ukinuti “bijeli hljeb” i povećati plate

Sindikat uprave Republike Srpske traži da se u zakonske odredbe uvrste obavezni ljekarski pregledi svih radnika uz adekvatne procjene rizika, a ukazano je i na potrebu da se posebno pozicioniraju kategorije radnika koji rade na mjestima da povećanim rizikom.

Sekretar Sindikata uprave, Milorad Mitrović, rekao je na konferenciji za novinare da za radnike, kada je riječ o radu na rizičnim mjestima, to znači uvećanje plata i trajanja godišnjeg odmora, pa je dodao da će u Zakonu o službenicima i namještenicima vatrogasci i spasioci naći posebno mjesto, ali i ostali.

Sindikat traži i da radnici koji odgovorno i savjesno obavljaju svoj posao sa potrebnim nivoom kompetencija usavršavanja imaju mogućnost da napreduju u okviru službe i da njihova plata bude rezultat njihovog rada.

Mitrović je naveo i da podržavaju da jedini kriterijum za određivanje broja zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava ne bude broj stanovnika, već da pažnju treba obratiti na kvalitet službenika i njihov doprinos u radu.

Sindikat uprave Republike Srpske u okviru izmjena i dopuna propisa iz oblasti lokalne samouprave, između ostalog, traži ukidanje „bijelog hljeba“ i izdvajanje toplog obroka i regresa od osnovne plate. Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić, rekao je da je danas na sjednici Republičkog odbora ovog sindikata razgovarano o zakonima koji regulišu ovu oblast, te da će naredni utorak početi rad radne grupe sa zadatkom usklađivanja Zakona o platama sa Zakonom o radu, s ciljem vraćanja toplog obroka i regresa za sve radnike u javnoj upravi. Prethodno je to dogovoreno na sastanku sa premijerom Radovanom Viškovićem.

“Od Nove godine ide povećanje primanja, a u kom obliku, utvrdiće se u novembru”,  rekao je Marić za Srpskainfo.

Potpredsjednik Sindikata uprave, Lazar Gajić, zahvalio je Vladi Republike Srpske, koja je prepoznala Sindikat uprave kao svog partnera i što učestvuju u vladinim radnim grupama.

Ostavite komentar: