Sindikalna potrošačka korpa skoro dvije hiljade maraka

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u maju je koštala 1.921,9 KM, a prosječna plata od 950 KM pokrivala ju je sa 49,43 odsto, podaci su Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

– Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u maju trošile za nabavku prehrane – 731 KM, za stanovanje i komunalne usluge 569, te za tekuće održavanje domaćinstva 104 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 143 KM, higijena i njega zdravlja 89, prevoz 200, a obrazovanje i kultura 82 KM – navodi se u saopštenju.
U RS najveća prosječna plata u maju je isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.438 KM, a najniža isplaćena plata u oblasti građevinarstva – 654 KM.
Prosječna neto plata u RS isplaćena u maju 2020. godine bila je veća za četiri u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u aprilu ove godine.

Niske prosječne plate u maju ove godine primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 686 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 763, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata u maju iznosila 686 KM. Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 744 KM, kao i u trgovini 711 KM.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: