Sezoncima teško do posla

U pogonima prehrambeno-prerađivačke industrije u Srpskoj uprkos dovoljnim količinama sirovine biće manje posla za sezonce, jer je epidemija virusa korona smanjila prodaju salata, džemova, kompota i drugih delicija koje nastaju u tim preduzećima.

Otkup voća i povrća od domaćih proizvođača polako se zahuktava, a prema riječima rukovodilaca proizvodnih preduzeća otkupljene količine mahom će moći preraditi stalno zaposleni radnici.

Rukovodilac za domaće tržište u preduzeću “Spektar drink” iz Bijeljine Nebojša Jevtić kaže da ove sezone, nažalost, nemaju potrebu za dodatnim zapošljavanjem radne snage.

– U proizvodnji imamo oko 40 stalno zaposlenih radnika i ni oni nisu uposleni u punoj mjeri, tako da nećemo angažovati sezonce. Da nije bilo epidemije, koja je znatno smanjila potrošnju i kupovnu moć stanovništva, imali bismo potrebu za angažmanom dodatnih radnika, ali kako sada stvari stoje, ne znam kada će biti stečeni uslovi za to – rekao je Jevtić.

Ističe da će preduzeće otkupiti znatno manje povrća i voća nego lani, naglašavajući da sirovine ima na pretek i da su cijene niske.

– Vidjećemo kad sezona krene koliko će tržište imati potrebu za našom robom, ali očekujemo značajan pad potražnje u odnosu na ranije – kazao je Jevtić.

Pad prodaje svojih proizvoda bilježi i banjalučko preduzeće “Vitinka”, koje ove sezone ipak planira da angažuje sezonske radnike.

– Angažovaćemo između 100 i 150 sezonaca, a plan je da otkupimo oko 2.500 tona povrća i 1.000 tona voća zbog situacije sa virusom i činjenice da smo radili minimalnim kapacitetima prethodna četiri mjeseca. Primjetan pad potražnje direktno je povezan sa uticajem virusa na kanale prodaje u ugostiteljskim objektima i kompletnu privredu – rekli su u “Vitaminki”. Dodaju da su lani imali 70 odsto povećanje proizvodnje u odnosu na 2018. godinu, ali da je ove godine gotovo nemoguće očekivati dalji rast, naglasivši da je epidemija prouzrokovala velike probleme firmi.

– U toku marta, aprila i djelimično maja nismo uopšte mogli organizovati proizvodni proces, kako zbog zdravstvene bezbjednosti radnika, tako zbog otežanog snabdijevanja sirovinom i repromaterijalom – naveli su u preduzeću.

Direktor prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović kaže da je ovo preduzeće automatizovalo proizvodnju te da stalni broj zaposlenih trenutno zadovoljava sve potrebe za radnom snagom.

– Kada sezona bude u punom jeku, vjerovatno ćemo zaposliti određeni broj ljudi, ali koliko tačno sada ne znam. To će zavisiti od priliva sirovine – ističe Filipović. Dodaje da “Sava Semberija” ove godine planira da preradi oko 8.000 tona paprika, paradajza, boranije, graška, luka, patlidžana, kupusa, šljiva, kajsija, kupina, malina, šipurka i slično.

– Ne znam da li ćemo uspjeti u potpunosti realizovati taj plan, ali ova godina je rodna i sirovine ima. Oko 80 odsto naših proizvoda plasiramo u inostranstvo, a prije mjesec smo dobili zeleno svjetlo za izvoz na američko tržište – rekao je Filipović, navodeći da problemi izazvani epidemijom nisu mimoišli ni njihove preduzeće te da od domaćih distributera potražuju oko 370.000 KM koje ne mogu naplatiti.

Pomoć institucija

Stevo Filipović kaže da je tržište prezasićeno te da je preduzeće “Sava Semberija” spremno da otkupi sav tržišni višak domaćeg voća i povrća, ali da bez pomoći nadležnih institucija, kako lokalnih tako i republičkih, nisu u situaciji da sami iznesu taj teret.

– Da bi bili konkurenti inostranim proizvođačima neophodan je veći sluh nadležnih institucija. Preduzeća koja se bave otkupom domaćeg voća i povrća, a zatim njegovom preradom trebalo bi da dobiju određene subvencije za količine koje izvezu u inostranstvo – smatra Filipović.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: