Šeranić: Rast broja zaraženih rezultat slabijeg poštovanja propisanih mjera

Povećanje broja zaraženih virusom korona u posljednja dva dana u Srpskoj, rezultat slabijeg poštovanja propisanih mjera, a ne njihovog ublažavanja, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić za ATV.

Šeranić je naglasio da rezultati i praksa pokazuju da najviše pozitivnih lica na virus korona bude otkriveno između petog i osmog dana od kontakta s virusom, tako da se lako može doći do zaključka da su se ta lica zarazila prošle sedmice kada je i primijećeno da građani slabije poštuju propisane mjere koje se odnose nošenja lične zaštitne opreme na javnim mjestima i izbjegavanje okupljanja na jednom mjestu.

On je naveo da nije bilo moguće očekivati da virus ne uđe u zdravstvene ustanove, jer se to dešava i u ostalim zemljama u svijetu, ali da je značajno na vrijeme utvrditi ko je od zdravstvenih radnika zaražen zbog čega se i pristupilo skriningu svih radnika.

“U Republici Srpskoj imamo 56 zdravstvenih radnika koji su zaraženi virusom korona, 12 ih se već oporavilo. Nažalost, preminuo je naš kolega doktor /Dragan/ Vojvodić. Testirali smo oko 668 lica u staračkim domovima i tu imamo 20 zaraženih – osam njegovatelja i 12 korisnika”, naveo je Šeranić.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: