Šeranić o nastavi u specifičnim uslovima: Neće biti zatvaranja škola ni u slučaju najgoreg scenarija

Neće biti zatvaranja škola na nivou Republike Srpske ni u slučaju najgoreg scenarija, poruka je ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića.

Septembar je sa početkom nove školske godine donio nove izazove, ali vijest o zarazi učenika korona virusom već u prvoj sedmici nije iznenađenje.

Ministar Šeranić kaže da je veoma važno da škole nisu izvor zaraze.

“Nisu opcije da se ponovo pravi zatvaranje svih škola. Apsolutno idemo po principu: odjeljenje-škola-lokalna zajednica. Znači, ako gledamo o broju lica koja se pojavljuju na određenom području, s tim što taj sistem u tom pravcu odjeljenje-škola-lokalna zajednica prati HES doma zdravlja, a sistem lokalna zajednica-škola-odjeljenje prati Institut. Tako da na ta dva pravca pravimo procjene i mjere će prije svega biti usmjerene na pojedinca, pa onda na grupu u razredu, pa onda tek na školu ukoliko bude bilo potrebe”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prenosi ATV.

Maksimalan broj od 15 đaka u grupi, skraćeni časovi na 20 ili 30 minuta, odmori od pet minuta između časova, zabrana zadržavanja na školskim hodnicima, nošenje maske i pojačana higijena mjere su kojima se na najbolji mogući način štite djeca, kao i nastavnici i roditelji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture apeluju na roditelje da ne šalju djecu u školu, ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženima ili ako primijete bilo kakav simptom Kovida-19.

Ostavite komentar: