Šefovi Kovid timova UKC-a poručili: Širenje dezinformacija zločin protiv građana Srpske

Šefovi Kovid timova Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske poručili su, povodom učestalih zlonamjernih navoda u medijima o radu zaposlenih u UKC-a, da je širenje dezinformacija zločin protiv građana Republike Srpske.

“Od početka pandemije marta 2020. godine UKC Republike Srpske  je  svoje ljudske resurse i kapacitete stavio na raspolaganje liječenju i brizi o našim građanima oboljelim od Kovid 19, ali i onih pacijenata koji su oboljeli od drugih oboljenja.  Svi pacijenti oboljeli od Kovid 19 su liječeni u našoj ustanovi do otvaranja Kovid odjeljenja u drugim bolnicama širom Republike Srpske. Od samog početka pandemije UKC Republike Srpske je na transparentan i maksimalno korektan način izvještavao javnost putem medija o svom radu i situaciji u vezi sa liječenjem oboljelih pacijenta od Kovida 19, načinu rada, organizaciji rada kao i svim koracima koji su preduzimani u našoj ustanovi iz razloga kako bi svaki naš građanin bio pravovremeno informisan i kako ne bi ostavili prostora za špekulacije i neistine. Utoliko nas više pogađa medijska hajka na rad usmjerena prema našim zdravstvenim radnicima i generalnom direktoru UKC Republike Srpske prof. dr Vladi Đajiću koji su uložili nadljudske napore kako bi građani Republike Srpske što manje osjetili posljedice ove pandemije koja je zahvatila čitav svijet”, naveli su šefovi Kovid timova u saopštenju i dodali:

“Jasno je da je veliki broj oboljelih pored infekcije Kovid 19 imao i druga prateća oboljenja, te su Covid timovi UKC Republike Srpske pojačani i ljekarima raznih specijalnosti zbog kompletnijeg terapijskog pristupa svakom pacijentu pojedinačno, prenosi ATV.

Takođe, treba imati u vidu da su svi pacijenti liječeni prema Protokolu koji je potpuno usaglašen sa Protoklom Svjetske zdravstvene organizacije od samog početka pandemije. Možda je potrebno još jednom napomenuti da specifični lijek za liječenje Covid 19 ne postoji i da je kao što smo mnogo puta do sada apelovali i naglasili pridražavanje mjera i vakcinacija stanovištva najmoćnije sredstvo koje u ovom trenutku imamo”.

U saopštenju koje su potpisali Prof.dr Antonija Verhaz, Prof.dr Peđa Kovačević, Dr Slavica Zeljković, Dr Danijel Đekić, Dr Renata Tamburić, Dr Maja Latinčić, Dr Jovana Malić i Dr Gabrijela Malešević navodi se da pored liječenja pacijenata UKC Republike Srpske je od početka uključen i u medijsku kampanju podizanja nivoa svijesti u našoj populaciji i osnivanjem vakcinalnog punkta u prostorima UKC Republike Srpske.

“Uskoro će biti dvije godine kako pandemija traje u svijetu, a medicinski profesionalci daju sve od sebe da spasu živote. Uloženi su ljudski, profesionalni napori da obezbijedimo stanovništvu najbolje uslove liječenja često zanemarujući svoje privatne obaveze.  Nažalost, u javnosti putem društvenih mreža pročitamo neumjesne, grube, netačne i kompromitujuće tekstove i komentare koji nas pogađaju kao zdravstvene radnike, ali i kao i ljude. Imperativ je savladati pandemiju Kovid 19, ali to nije obaveza samo zdravstvenih radnika, to je obaveza svakog građanina da prvenstveno štiti sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu, ali i svoj zdravstveni sistem koji u ovoj borbi nikada se nije štedio”, navelisu šefovi kovid timova.

Oni su zaključili da ih iz tog razloga vrijeđa činjenica da “pojedini portali, tzv. blogeri, ali i mediji prenose skandlozne tekstove, i šire neistine, te obmanjuju javnost sa ličnim i proizvoljnim zaključcima”.

“Širenje dezinformacija i straha je zločin protiv građana Republike Srpske jer će mnogi od njih na osnovu takvih neistina izbjegavati vakcinaciju, odgađati javljanje ljekaru što može izazvati mnogo teži oblik bolesti, a za neke u konačnici smrt”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar: