Savremene metode učenja u banjalučkoj Gimnaziji

„Otvaranjem STEM učionice u banjalučkoj Gimnaziji stvaramo uslove da učenici u vannastavnim aktivnostima stiču dodatne kompetencije, koriste drugačiji pristup sticanju znanja i vještina i spremaju se za zanimanja budućnosti“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić prisustvujući otvaranju prve STEM učionice u Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, sa današnjim otvaranjem STEM učionice u banjalučkoj Gimnaziji, počinje jedan kvalitetan program kao dobar model cjeloživotnog učenja koji će se provoditi u još četiri škole u Republici Srpskoj. Ovaj program će osnažiti kompetencije učenika i njihovih nastavnika u oblastima koje pokriva STEM područje, a to su prirodne nauke, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Ministar Natalija Trivić je pojasnila da je neophodno pratiti savremene potrebe tržišta rada i usmjeravati djecu da stiču znanja i kompetencije potrebna za zanimanja budućnosti.

„Ministarstvo prosvjete i kulture će i ubuduće podržati projekte koji su na dobrobit učenika i nastavnika i u skladu sa obrazovnim sistemom u Republici Srpskoj. Želimo da našim učenicima budu dostupne savremene metode učenja, da do novih znanja dolaze istraživanjem i da stiču vještine koje će ih pripremiti za poslove budućnosti“ istakla je Trivićeva.

Ona je ovom prilikom iskazala zahvalnost Agenciji za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) i posebno organizaciji „Spasimo djecu“ (Save the Children), koja provodi ovaj projekat.

Direktor Agencije za međunarodni razvoj SAD-a u BiH Piter Dafi rekao je da mu je zadovoljstvo što je u banjolučkoj Gimnaziji otvorena prva STEM laboratorija u Republici Srpskoj. On je naglasio da se tehnologija veoma brzo mijenja i da to donosi brojne promjene u industriji i u potrebama tržišta, za šta je potrebno pripremiti djecu.

„Upravo STEM predstavlja skup važnih disciplina uz dodatak kreativnog razmišljanja koje će učenicima donijeti uspjeh u učenju“, dodao je Dafi.

Direktor organizacije “Spasimo djecu” u BiH Andrea Žeravčić istakla je da je ovaj projekat važan za obrazovanje mladih generacija u BiH jer je današnje obrazovanje uglavnom fokusirano na sadržaj, a ne na ishod, što je neophodno promijeniti.

“Važno je promivisati prirodne nauke i STEM discipline jer sva istraživanja pokazuju da će to biti buduća zanimanja i već sada su ona najtraženija u BiH. To su sigurno i zanimanja koja će omogućiti ekonomski razvoj i napredak cijelom društvu”, rekla je Žeravčićeva.

Riječ je o modelu koji djeci ukazuje na koji način naučeno u školi mogu primijeniti u svakodnevnom životu i kako da od reproduktivnog znanja naprave pomak ka kreativnosti, inovativnosti i analitičnosti.

Vršilac dužnosti direktora Gimnazije Banjaluka Živka Kukrić rekla je da će STEM učionica dobro doći učenicima ove škole jer su oni veoma često ispred vremena, te da će moći da praktično primijene znanja koja stiču u redovnoj nastavi, uz svu tehniku koja će im biti na raspolaganju.

Gimnazija Banjaluka jedna je od pet škola u Republici Srpskoj koje su uključene u prvu fazu implementacije projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH)“, koji sprovodi organizacija „Spasimo djecu“ (Save the Children) uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID).​​

 

Izvor:(Vlada RS)

 

Ostavite komentar: