Saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima

U višim planinskim predjelima i preko prevoja, skrećemo pažnju na mjestimično zasniježen kolovoz,naročito na putu Han Pijesak-Vlasenica,preko prevoja Han Pogled i preko Romanije.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, upozoravamo na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Izdvajamo dionicu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen. Na putevima na kojima se izvode radovi, saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom, čije je poštovanje obavezno. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Na regionalnom putu R-I 1105 Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Zbog opasnosti od novog obrušavanja vozače molimo za dodatni oprez.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-I 105 Modriča1-Vukosavlje (Jakeš)-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica RS/F BiH (Karuše), planirano je da radovi traju do 30.06.2021. godine. Vozače molimo da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnog puta M-17, dionica Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja, planirano je da radovi traju do 01.07.2021. godine.

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 3106, dionica Tedin Han-granica RS/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dijelu reg. puta R-459, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu MI-101 Klašnice-Laktaši (stara oznaka M-16) u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja (osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova). Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto put. Iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banja Luke vozila kod Hotela “Ćubić” se preusmjeravaju na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši. (Radovi su planirani do 19.04.2021.).

AMS RS preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste autoput “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionicima puta MEL Stanić Rijeka-Doboj-GP Brod (17.02.2021.-10.03.2021.), MEL Ledenice-Crkvine-Doboj-MEL Karuše (od 17.02.2021.-17.03.2021.) i MEL Ledenice-Modriča-Johovac-autoput-Banja Luka-Manjača-MEL Velečevo (26.02.2021.-10.03.2021.) kretaće se prevoz vangabaritnog tereta. Vozačima skrećemo pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš-Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima u vremenskom intervalu od 07 do 17 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno 5 minuta.

Na regionalnom putu R-476a Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i 2. mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina-Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabrane

Zabranjuje se saobrćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima predmetni nadožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja. Ovo riješenje je na snazi od 24.12.2020.godine i važi do sticanja uslova za bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.)

BANJA LUKA

Zbog izvođenja radova na izgradnji priključaka za benzinsku stanicu, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-I 101 dionica Banjaluka 1 – Banjaluka 2 (Krajiških brigada). Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno. Radovi su planirani do 13.03.2021. godine.

FEDERACIJA BiH

Na pojedinim dionicama u višim predjelima mjestimično ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Glamoč-Mlinište, Bugojno-Kupres-Šuica i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. U jugozapadnim i zapadnim krajevima skrećemo pažnju na jak vjetar.

Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u zonama petlji Kakanj, Visoko i Podlugovi, na autoputu A-1.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i put: Kaonik-Gromiljak.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH nema dužih zadržavanja.

Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je prelazak granice u vremenu od 07 do 19 časova.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan “PCR” test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 časova.

 

 

Ostavite komentar: