Samo osnovci u školskim klupama: Dogovoren model nastave u Kantonu Sarajevo za prve dvije sedmice u septembru

Ministarstvu nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo je u konsultaciji sa Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim štabom ovog kantona dogovorio model odvijanja nastave za prve dvije sedmice početka školske godine u vrijeme epidemije virusa korona.

Prema dogovoru u školskim klupama će od 1. septembra biti samo osnovci koji prate razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda.

Shodno dogovoru na današnjem sastanku u Ministarstvu nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo sve donesene odluke biće razmatrane svake dvije sedmice i na osnovu procjene epidemiološke slike će biti donošene nove mjere.

Ovaj kombinovani model će omogućiti u potpunosti poštovanje epidemioloških preporuka s obzirom na to da će u učionici biti svega 15 učenika. U školama gdje je manje učenika u odjeljenjima neće ni biti potrebe da se učenici dijele u grupe, prenose federalni mediji.

Pola razreda će biti u školskim klupama, a druga polovina će nastavu pratiti onlajn i dobijati nastavne materijale. Oni će se rotirati svake sedmice tako da i jedni i drugi pohađaju i tradicionalnu i onlajn nastavu.

Učenici prvog razreda srednjih škola će u klupama biti samo prvi dan nove školske godine, a preostale dane u ove dvije isplanirane sedmice će nastavu pohađati onlajn kao i svi ostali učenici osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, osim već pomenutih učenika koji prate razrednu nastavu.

Jedan od najvećih razloga zbog kojeg je ipak odlučeno da većina učenika prati onlajn nastavu od septembra je javni prevoz.

Djeca koja budu pohađala nastavu u školi će nositi maske, ali ne i za vrijeme odvijanja časova dok sjede u klupama.

Kada se kreću prema tabli ili kada su na hodniku, onda će morati nositi maske. Učitelji i učiteljice će sve vrijeme imati masku.

Mali odmor će trajati pet minuta, a velikog odmora neće biti. Procjena je da se učenici koji budu u školi neće zadržavati duže od četiri časa.

Roditelji će biti obavezni da djeci mjere tjelesnu temperaturu, a i nastavno osoblje će moći po procjeni mjeriti temperaturu učenicima.

Ukoliko se ovaj model pokaže uspješnim onda će se nakon dvije sedmice i učenici petog razreda osnovne škole te prvog srednje uključiti u model pohađanja nastave u školi, ali će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

Ostavite komentar: