Sam izučio zanat, i to dobro: Samouki majstor iz Šamca izrađuje violine i harmonike

Slobodan Sajić (50) iz Šamca, samouki majstor, pravi burenca od drveta, drvene stalke, police, savremene zidne panele sa led osvjetljenjem za televizor, barove za piće, a sada je toliko napredovao u poslu da izrađuje violine i harmonike.


Sajić ističe da je samouk, te da oblikovanje drveta nije učio u školi.

“Počeo sam da radim iz hobija, imao sam malu radionicu… Isključivo radim sa drvetom od lipe koje nabavljam u Riječanima, kod Modiče. Svoje ideje sam lako realizovao, a onda su počeli da stižu i zahtjevi kupaca, te sam ovaj zanat proširio”, priča Sajić. Prvo je napravio drveno burence, a onda počeo da radi stalke za flaše.

“Najveći kreativni izazov je pravljenje violine koju sam uradio na zahtjev kupca iz Doboja, koji je tražio violinu i violinski ključ”, ističe on. Slobodan napominje da su njegovi proizvodi putovali čak do Australije, a u Evropi do NJemačke, Italije i Francuske.

Šamački samouki majstor mnogo svojih radova plasirao je u Hrvatsku – uglavnom stalke za boce.

“Specifično je da ljudi koji poznaju etno-stil traže da drvo bude što hrapavije i prirodnijeg oblika. Prijatelj i kupac iz Sarajeva zahtijevao je čak da i okovi na bačvama budu što rđaviji, da stvore ambijent starine”, navodi Sajić. Njegovi burići i stalci ukrašavaju i kafiće u Šamcu i okolini.

“Od drveta se može mnogo toga napraviti. Važni su kreativnost, ljubav i volja”, objašnjava Sajić. On napominje da nova postolja za TV panele radi od glatkog drveta, rasvjeta je ugrađena, a ideju je, djelimično, dobio pretražujući internet. Slobodan priča da je jedan muzičar iz Srbije od njega tražio da napravi harmoniku, te da je i ona u fazi izrade.

“Dirke su od drveta u kombinacijm sa metalom. Napravio sam prvo nacrt i poslao kupcu koji je bio zadovoljan i onda sam nastavio sa radom. Ima dosta posla jer platno dolazi tamo gdje je metal na dugmićima”, priča Sajić.

On napominje da posla ima mnogo manje zbog pandemije virusa korona, ali se nada boljim vremenima. Uz Slobodana radi i njegov sin, i to ikone na drvetu.

Ostavite komentar: