Šajić: Povećana količina padavina ali situacija nije alarmantna

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić izjavio je da se večeras i sutra u pojedinim krajevima Republike Srpske očekuje povećana količina padavina, čak i do 160 litara po metru kvadratnom, ali da situacija nije alarmantna.

Šajić je naveo da su bujične poplave moguće u sjeverozapadnim područjima, koja su uvijek pod rizikom, i gdje je i predviđen najjači intezitet kišnih padavina, ali da to nije ni blizu situaciji iz maja 2014. godine.

On je istakao da trenutna hidrološka i metereološka situacija u Srpskoj dosta povoljnija i optimističnija nego prije nekoliko dana, ali da su kritični periodi, kada je riječ o hidrološkoj situaciji, večeras i sutra.

“Tada očekujemo povećane količine padavina, čak i do 160 litara po kvadratnom metru i mogu se očekivati bujične poplave”, rekao je Šajić za banjalučku Alternativnu televiziju.

On je dodao da se prati stanje vodostaja rijeka u Srpskoj, koji su danas popodne bili u opadanju osim Vrbanje koja raste pomalo, ali je daleko ispod redovne kote odbrane od poplava.

Šajić je naglasio da su institucije Srpske potpuno spremne za potencijalne opasnosti od poplava i da su svi nadležni za ovu oblast u potpunoj sinhronizaciji.

Koordinacioni tim Vlade Srpske, koji ima zadatak da prati situaciju, ranije danas je poručio da nema mjesta panici, jer situacija nije ni približna onoj iz 2014. godine. 

Ostavite komentar: