Sa tri zavisna preduzeća: Željeznice Srpske od naredne godine ulaze u holding

Preduzeće Željeznice Republike Srpske će u 2024. godinu ući organizovane kao holding sa tri zavisna preduzeća – za prevoz putnika, kargo i infrastruktura, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije Slađan Јović i istakao da je zadovoljan poslovanjem u prošloj godini.

Јović je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao da su Željeznice Republike Srpske uspješno poslovale u 2022. godini s aspekta prevoza robe i putnika, kao i smanjenja vanrednih situacija na prugama i putnim prelazima.

On očekuje da će ova godina biti rekordna za Željeznice kada su u pitanju ugovoreni poslovi i naveo da su za potrebe Elektroprivrede Srbije ugovoren četvoromjesečni prevoz 400.000 tona uglja na potezu Ploče-Zvornik, uz već postojeći transport od Prijedora do Zvornika, kao i za potrebe Elektroprivrede Slovenije prevoz od 10. februara iz Prijedora treba da se preveze 300.000 tona uglja.

U prošloj godini prihod od prevoza robe veći je za 7,5 miliona maraka. To je ostvareno sa smanjenim brojem izvršilaca uz maksimalno upošljavanje vlastitih kapaciteta.

“Možemo da kažemo da je ovo jedna od najuspješnijih poslovnih godina u smisli količina, roba je nešto ispod, ali u ukupnom prihodu je to maksimalan prihod koje su ŽRS ostvarile u 2022.”, rekao je v.d. direktora poslova operacija prevoza Željko Radić.

Povećanje prevoza robe neizbježno prate zahtjevi za poboljšanje infrastrukture koja bi podigla nivo bezbjednosti, ali i brzine vozova.

“Zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske dobili smo 85.000.000 evra bespovratnih sredstava od EIB-a, ostalo su kreditna sredstva. U toku su pregovori. Očekujemo da ćemo do kraja godine možda imati i raspisan tender za izvođenje radova”, naveo je v.d. izvršnog direktora infrastrukture Dragan Zelenković.

Pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove Slobodan Kaurinović kaže da su “Željeznice Republike Srpske” zadržale stabilnost i likvidnost, a sve obaveze servisirale, a da će finansijski pokazatelji rada za prošlu godinu biti u skladu sa zakonom predstavljeni javnosti 28. februara, kada će biti dostavljeni APIF-u i Banjalučkoj berzi.

Јasnije pokazatelje Željeznice Srspke imaće kada se završi konverzija duga u kapital, kako je to u procesu restrukturiranja predviđeno kreditnim sporazumom sa Svjetskom bankom, odnosno kada se formira holding sa tri zavisna preduzeća.

Ostavite komentar: