Roditelji oprez! Na internetu dostupna opasna “Momo” igrica: Traži od djece da ubiju sebe ili svoju porodicu

Iako mislite da je vaše dijete najbezbjednije dok gleda crtani film, možda baš tada treba da budete najpažljiviji. Momo igrica najnoviji je opasni sadržaj koji se pojavljuje u toku igrica ili filmova i prijeti vašoj djeci pa čak i traži od njih da ubiju sebe ili svoju porodicu.

Odsjeci sebi nogu, ruku, ili ću te ubiti – samo su neke od poruka kojim se Momo na programskom jeziku obraća djeci. Opasni videozapisi na internetu, obično i počinju kao crtani filmovi, a Momo-lutka se tek kasnije pojavi.

Igra se nudi i na mobilnoj aplikaciji “Whats up”, koja od djeteta traži da pozove nepoznat broj. Programeri tvrde da je kodiran sadržaj na internetu nemoguće zaustaviti, ali da se zato mobilni telefoni i računari mogu podesiti da korišćenje samo provjerenih apliakcija.

“Opet, postoji način da se to zaštiti, u konkretnom ovom slučaju to se ide putem Whats up-a i putem mobilnih uređaja. Google Play Store ili App Store ne bi nikad dozvoli da se takvo nešto stavi na njihove Store-ove. Setings da promijenite da ne možete dijete ni Vi da skinete nikakvu apliakciju osim sa Google Play Store-a ili App Store-a”, kaže Vladimir Kežić, programer.

Iako je i “Youtube” počeo da briše sporni sadržaj, većina zapisa je još dostupna djeci širom svijeta. Psiholozi upozoravaju da problem i nastaje zbog pretjerane i preduge upotrebe interneta kod djece, zbog čega bi roditelji trebalo da preuzmu odgovornost. Najčešće, kažu psiholozu, djeca ne razgraničavaju stvarni i virtuelni svijet, zbog čega na njih takve poruke i mogu da utiču.

“Igre koje imaju određene stimulacije koje tjeraju na sugestibilne, slabe, naivne, nesigurne, i koji jednostavno padaju pod taj uticaj. Zato i imamo te igre tipa Plavog kita ili ove posljednje igre koje navode ljude na samopovređivanje”, ističe Aleksandar Milić, psiholog.

Nekoliko slučajeva samoubistava djece povezuje se sa Momo-igricom. Na smrtonosnu igricu u posljednih deset dana upozoravali su i svjetski mediji, a uznemirila je i javnost i roditelje u BiH.

 

Izvor.(ATV)

 

Ostavite komentar: