“Rješenje za laki i teški transport”: Izgradnja mosta preko Save u Brčkom od velikog značaja

Izgradnja novog mosta preko rijeke Save u Brčkom bi dugotrajno i sigurno riješila problem lakog i teškog transporta, preporuka je Instituta za građevinarstvo iz Banjaluke.

Direktor Instituta Nebojša Knežević rekao je da je Institut uradio i dva rješenja za sanaciju mosta, da prvo podrazumijeva manje intervencije i investicije, a drugo veće investicije i zamjenu kompletne konstrukcije mosta.

“Generalni zaključci su da sancijom ne bi bilo omogućeno odvijanje teretnog saobraćaja, jer je stanje sadašnje konstrukcije jako loše, s obzirom na to da je most star 100 i više godina”, rekao je Knežević.

Direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko” Vlado Jevtić rekao je da će krajnju odluku o idejnim rješenjima za most donijeti Skupština Brčko distrikta, te da će “Putevi” raditi u skladu sa tom odlukom.

On je napomenuo da su obavljeni preliminarni razgovori sa predstavnicima Hrvatske koji su, kaže, nezvanično, izrazili spremnost da učestvuju u finansiranju polovine vrijednosti u slučaju izgradnje novog mosta, ali i u slučaju njegove rekonstrukcije.

Prezentacija idejnog rješenja sanacije mosta Brčko-Gunja preko rijeke Save održana je danas u velikoj sali Skupštine Brčko distrikta, a prisustvovali su joj članovi Vlade i poslanici Skupštine distrikta.

Transportni saobraćaj preko graničnog mosta Brčko-Gunja na rijeci Savi obustavljen je početkom 2019. godine zbog oštećenja na mostu.

Ostavite komentar: