Republika Srpska dobila opremu za hidroprognozu

U Republici Srpskoj će od ovog proljeća u većem dijelu vodoplavnog područja biti uspostavljen sistem, koji će omogućiti pravovremeno upozoravanje na opasnost od poplava, kako se ne bi ponovila situacija iz maja 2014., kada su u nekim naseljima u Doboju mještani saznali za poplave tek kada im je voda ušla u kuće.

U okviru projekta za razvoj hidrološkog prognoznog sistema za sliv rijeke Save u BiH“ Republički hidrometeorološki zavod RS je dobio računarsku opremu vrijednu 50.000 evra.

Nabavljeni su serveri za bazu podataka zajedno sa pratećom opremo i tri računara. Oprema je namijenjena za mjerenje protoka vode u rijekama. Koristiće se za instalaciju softvera “WISKI” za prikupljanje, obradu i arhiviranje podataka sa automatskih hidroloških stanica.

U nastavku projekta planiran je razvoj mreže mjernih stanica i uspostavljanje hidrološkog prognoznog modela rijeke Bosne.

– Već u martu očekujemo i instalaciju vrijedne automatske hidrološke opreme u slivu Drine, te početak infrastrukturnih radova za postavljanje iste takve opreme u slivu Bosne – rekao je direktor Hidrometeorološkog zavoda RS Tomislav Šajić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: