Registracija automobila u Brčkom jeftinija za 200 KM nego u FBiH

Redovni godišnji izdatak za vozače najveći je u Federaciji BiH, u RS je znatno niži, a daleko najmanji je u Distriktu Brčko.

Registracija automobila za većinu vozača svake godine predstavlja udar na ionako tanke džepove. To je trošak za koji treba izdvojiti cijelu platu i zbog toga vozači nerijetko obilaze razne osiguravajuće kuće kako bi uštedjeli koju marku.

Konačna cijena

Neke nude besplatan tehnički pregled, negdje je polica osiguranja nekoliko KM jeftinija. Tako se može uštedjeti do 50 maraka.

Ali, kad se porede cijene registracije automobila u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, razlika je i do 200 KM!

Kako bi u to  uvjerili, ekipa Dnevnog avaza provjerila je kod osiguravajućih kuća i raspitala se koliko košta registracija Golfa V dizel, 2010. godište, sa 77 konjskih snaga, motorom 1,6, s normom evro 4. “Koristili” smo i popust od 50 posto na koji ima pravo svaki vozač koji u godini registracije nije skrivio kakav udes.

U jednoj sarajevskoj osiguravajućoj kući tražili su im sve ove podatke. U svom programu ukucali su navedene karakteristike i rekli konačnu cijenu – 608 maraka.

“Auraosiguranje” iz Banjaluke ima znatno jeftiniju ponudu. Registracija istog automobila košta 470 KM. Razliku u cijeni objašnjavaju time da su putarina, vodoprivreda i njihova usluga jeftiniji nego u Federaciji BiH.

Ekipa Dnevnog avaza nazvala je i “Brčko gas osiguranje”. Za razliku od osiguravajućih kuća u FBiH i RS, tražili su samo podatke o zapremini i kubikaži automobila.

– Cijena registracije vašeg automobila iznosi 399 maraka – rekli su .

Putarine i takse

Na pitanje zašto su toliko jeftiniji nego u FBiH i RS,  zaposleni im je odgovorio:

– Nemamo mi dažbina kao vi, u Federaciji i RS.

U Federaciji se, naime, izdvaja 60 KM za putarinu i po 20 KM za taksu i vode, dok u Brčko distriktu putarina iznosi 50 KM, administrativna taksa 5 maraka i naknada za vode 9,60 maraka.

Iste cijene na cijelom području BiH vozači plaćaju samo za tehnički pregled, potvrdu o vlasništvu i registraciji, tablice i stiker naljepnicu. Sve ostalo varira od kantona do kantona, od entiteta do entiteta, pa tako i u Brčko distriktu.

Svako u svom ataru

Na pitanje je li moguće iz Sarajeva doći u Brčko i registrovati automobil, iz “Brčko gas osiguranja” rekli su nam da nije.

– Ako vam je polica prijavljena u Federaciji, registrujete auto u tom entitetu. Isto tako važi i za Republiku Srpsku i Brčko Distrikt – rekli su.

 

Ostavite komentar: