Region to još nije vidio! Panj starog hrasta, izvučen iz Vrbasa, postaje fontana FOTO

U neposrednoj blizini staroga hrasta na Senjaku u Gradišci uskoro će nići novi park s botaničkom baštom i fontanom kakve neće biti u cijelom regionu.

Riječ je o fontani od drveta, od abonosa crnog hrasta. Diplomirani inženjer šumarstva Tomislav Kovačević kaže da se radi o rijetkom primjerku drveta.

“Ovo mjesto nekada je bilo poznato po hrastovima lužnjacima. Jedan je još u životu te je zaštićen. Pedesetak metara od starog hrasta gradimo park s botaničkom baštom i fontanom od abonosa crnog hrasta. Radi se o ogromnom panju s korijenom izvađenim iz rijeke Vrbas, koji je obrađen i djeluje zaista fascinantno. Na taj način odajemo počast hrastu kao plemenitom drvetu, koji je nekada ovdje bio dominantan”, rekao je Kovačević. Čitav projekt odvija se na inicijativu Gradske uprave Gradiška i uz angažman Zavičajnog muzeja, Turističke organizacije, Šumskog gazdinstva i KP „Vodovod“.

Hemijska reakcija

Hrastov abonos je drvo odležalo u zemlji gdje je dugo godina bilo izloženo procesu humifikacije pod utjecajem vode tekućice. Drvo abonosa hrasta je crne boje, što je posljedica međusobne hemijske reakcije trijeslovine u drvetu i željeza u vodi.

Veći dio radova oko fontane biće odrađen u ovom mjesecu. Izgradnja parka s fontanom obradovala je mještane Senjaka svih generacija.

Ostavite komentar: